Napominjući da Izrael koristi sve vrste oružja uz punu podršku Zapada, on je kazao da bi Turkiye mogla voditi islamsku koaliciju da zaustavi ovaj rat.     Foto: AA

Sami Abu Zuhri, jedan od čelnika palestinskog pokreta Hamas, izjavio je da su odnosi između Hamasa i Turkiye posebni i pohvalio je podršku koju Republika Turkiye pruža Gazi u pogledu diplomatske i humanitarne pomoći.

Abu Zuhri je za Anadolu komentirao aktuelnu situaciju u Pojasu Gaze u kontekstu turske podrške Palestincima u jeku kontinuiranih izraelskih napada na blokiranu enklavu.

"Cijenimo solidarnost koju pokazuju turski narod i vlasti. Diplomatski i napori u pružanju pomoći koje provodi turska vlada su prilično dobri. Mi to cijenimo i pozivamo na razvoj ove podrške, jer se suočavamo s napadom zapadne koalicije", rekao je Abu Zuhri.

Napominjući da Izrael koristi sve vrste oružja uz punu podršku Zapada, on je kazao da bi Turkiye mogla voditi islamsku koaliciju da zaustavi ovaj rat.

"Mi to radimo jer cijenimo poziciju Turkiye, ponosni smo na ovu ulogu i ovo kažemo jer vjerujemo da je Turkiya napredna i pionirska zemlja u regionu i da može mnogo da uradi", kazao je Abu Zuhri.

Hamasov čelnik Abu Zuhri je naveo i da je turska humanitarna pomoć Gazi na zvaničnom i javnom nivou dobra i istaknuta po vrsti i količini te da su u koordinaciji s Turcima da povećaju količine pošiljki.

"Odnos Hamasa s turskim rukovodstvom je napredan, a stav Turkiye, koji naglašava da je palestinski otpor legitiman, a Hamas palestinski nacionalno-oslobodilački pokret, je istaknut stav na koji smo ponosni", rekao je Abu Zuhri i naglasio da ova pozicija doprinosi sprečavanju svih pokušaja SAD-a i Zapada da Hamas povežu s terorizmom.

Povodom Hamasovog zahtjeva da Turkiye bude među državama garantima bilo kakvog sporazuma o prekidu vatre u Gazi, Abu Zuhri je rekao okupatorske vlasti Izraela ne poštuju nijedan sporazum, tako da moraju postojati strane koje mogu osigurati implementaciju.

"Turkiye može biti jedna od glavnih strana u osiguravanju implementacije mogućeg sporazuma", rekao je on.

- Izraelsko priznanje neuspjeha -

Izrael nastavlja svoje neprekidne napade na Pojas Gaze već duže od šest mjeseci, a Abu Zuhri je rekao da su izraelske vlasti nedavno saopćile da povlače svoje snage iz Pojasa Gaze, a da je to svojevrsno priznanje neuspjeha kopnene operacije.

Izraelska vojska je u saopćenju od 7. aprila objavila da se povukla iz Khan Younisa na jugu Pojasa Gaze. Prethodno se povukla iz kompleksa bolnice Al-Shifa u Gazi.

Abu Zuhri je istakao da taj korak koji je preduzeo Izrael ne znači da je rat zaustavljen i da ratni avioni nastavljaju da gađaju domove civila u različitim dijelovima Pojasa Gaze.

"Dakle, rat se nastavlja istim tempom u smislu ubijanja i razaranja. Glad se također nastavlja, a stanovnici Pojasa Gaze još uvijek trpe", kazao je Abu Zuhri.

- Jasni zahtjevi otpora -

Što se tiče indirektnih tekućih pregovora o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika između Hamasa i Izraela, Abu Zuhri je rekao da Hamas u svim kontaktima ima cilj da zaustavi rat u Gazi i zaustavi napade na palestinski narod.

Ističući da se pregovori nastavljaju u Kairu, glavnom gradu Egipta te da je Hamas tim pregovorima pristupio s pozitivnijim stavom, Abu Zuhri je dodao da je Izrael spriječio da se ti napori dođu do zaključka i dogovora.

"Okupatorska država Izrael ne odgovara ni na kakve zahtjeve otpora i našeg naroda, posebno da se zaustavi rat u Gazi. Zahtjevi otpora su jasni", rekao je on.

Okosnicu Hamasovih zahtjeva u pregovorima s Izraelom čine zaustavljanje rata, zaustavljanje sprečavanja povratka raseljenih na sjever Pojasa Gaze, osiguranje da humanitarna pomoć i građevinski materijal slobodno ulaze kroz granične kapije u Pojas Gaze te povlačenje izraelskih snaga iz enklave.

Međutim, Izrael ne odobrava nijedan od tih zahtjeva i tako sprečava napredak pregovora.

Abu Zuhri je kazao da je stav SAD-a i Izraela da se nastavi rat u Pojasu Gaze i da zato pregovori o prekidu vatre ne mogu uspjeti.

"Izrael se fokusira samo na razmjenu zatvorenika. Okupaciona država i dalje insistira na tome da pregovore ograniči samo na razmjenu zatvorenika i dozvoli povratak nekih ljudi raseljenih s juga na sjever. To ne može dovesti do uspjeha sporazuma", poručio je Abu Zuhri.

- Izrael plaća veliku cijenu -

Abu Zuhri je dalje kazao da Izrael nije mogao ostvariti svoje ciljeve protiv palestinskog otpora u Pojasu Gaze i da plaća ogromne cijene koje ne može sakriti, i da čini masakre nad civilima jer ne može postići nikakve strateške ciljeve u pogledu slabljenja palestinskog otpora.

Navodeći da je Izrael pretrpio velike gubitke u kopnenoj operaciji, Abu Zuhri je rekao da je Tel Aviv morao povući dio svojih snaga i zadovoljiti se nastavkom rata avionima.

"Izraelska prijetnja Rafahu se nastavlja. Iz tog razloga, pozivamo posrednike i strane da upozore okupatorsku državu da to ne čini", poručio je čelnih Hamasa.

- Otpor je jak i žestok -

Abu Zuhri je naglasio da palestinski otpor i dalje stoji protiv izraelske okupacije i da je veoma jak i žestok na terenu protiv okupatora.

"Palestinski borci otpora izveli su herojske operacije protiv izraelske vojske u Khan Younisu. Sve to pokazuje pripremu, planove i sposobnost otpora da nastavi rat i borbu", tvrdi on.

- Hamasova poruka islamskom svijetu -

"Rat u Gazi ulazi u drugu polovinu godine. Teško je i okrutno za ummet samo gledati razvoj događaja bez preduzimanja bilo kakvih koraka koji mogu zaustaviti napad na naš palestinski narod", kazao je Abu Zuhri.

Ističući da je mjesec ramazan prošao i da je Pojas Gaze doživio sve vrste bola, a posebno smrt, razaranja i glad, Abu Zuhri je rekao da islamski svijet treba da preduzme akciju tako što će zauzeti izuzetan stav i kao narodi i kao države.

Abu Zuhri je pozvao islamski svijet da stvori nove mehanizme pritiska na SAD i Izrael.

"Stav SAD-a je isti kao i stav okupacione države. Sve što američki predsjednik Joe Biden želi je da pokuša vratiti zarobljenike koje drži palestinski otpor i spriječiti palestinski narod da se bori. Dakle, rat neće prestati, ali se njegov oblik može promijeniti. Stoga, mi kao Ummet moramo promijeniti svoje pozicije i mehanizme kako bismo se izborili i osigurali da napad na narod Gaze zaista bude zaustavljen", zaključio je Abu Zuhri.

TRT Balkan / agencije