Japan je u petak pozvao na "brzo popuštanje napetosti" u opkoljenoj palestinskoj enklavi.       Foto: Reuters

Nakon što je Izrael jutros ponovo počeo bombardirati Pojas Gaze, Japan je u petak pozvao na "brzo popuštanje napetosti" u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

"Japan se nada brzom popuštanju napetosti u Gazi", rekao je premijer Fumio Kishida izraelskom predsjedniku Isaacu Herzoguu, prenosi tokijski Kyodo News.

Kishida je ta očekivanja prenio tokom sastanka na marginama klimatske konferencije UN COP28 u Dubaiju.

Također je kritizirao i osudio palestinsku grupu otpora Hamas zbog iznenadnog napada na Izrael 7. oktobra.

Kishida je rekao da je važno da oslobađanje talaca i povećanje humanitarne pomoći Gazi "dovedu do brzog smirivanja situacije".

Pritisak Tokija uslijedio je nekoliko sati nakon što je Izrael nastavio svoje napade u Gazi, koji su dosad odnijeli 32 života u razmaku od tri sata, prema Ministarstvu zdravstva Palestine.

Izraelska vojska objavila je u petak ujutro da je nastavila napade u Pojasu Gaze nakon što je završila humanitarna pauza od sedam dana.

Pauza je započela ujutro 24. novembra u sklopu sporazuma između Izraela i Hamasa o privremenom prekidu borbi i napada u Gazi radi oslobađanja talaca i zarobljenika s obje strane, kao i isporuke pomoći.

Više od 15.000 Palestinaca, većinom djece i žena, ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra. Prema službenim procjenama, ubijeno je i oko 1.200 Izraelaca.

TRT Balkan / agencije