Kapetan aviona obalske straže - koji je bio na putu za novogodišnju zonu zemljotresa u centralnom Japanu - jedini je preživio, ali je pretrpio ozbiljne povrede.                Foto: Reuters

Japanski istražitelji u srijedu su istraživali skoro katastrofalan sudar na aerodromu Haneda u Tokiju između aviona obalske straže i putničkog mlaznjaka, uz oprečne izvještaje o tome kakve je upute davala kontrola zračnog prometa.

Svi osim jedne od šest osoba u avionu obalske straže su poginuli, ali je svih 379 putnika i članova posade pobjeglo na sigurno niz tobogan za hitne slučajeve nekoliko minuta prije nego što je avion Japan Airlinesa Airbus zahvatio plamen u utorak uvečer.

Pocrnjela olupina aviona, koja je još uvijek stajala na pisti u srijedu, svjedoči o tome koliko je njihov bijeg bio u posljednji čas. Nekoliko stotina metara dalje ležali su ostaci aviona obalske straže DHC-8.

Kapetan aviona obalske straže - koji je bio na putu za novogodišnju zonu zemljotresa u centralnom Japanu - jedini je preživio, ali je pretrpio ozbiljne povrede.

Na snimku od utorka se vidi kako izbija vatrena kugla i gusti crni dim koji suklja ispod aviona ubrzo nakon slijetanja i zaustavlja se na nosu nakon što mu je otkazao prednji stajni trap.

Putnici su se mogli vidjeti kako klize niz tobogane na napuhavanje dok je plamen izbijao iz zadnjeg dijela aviona na video snimku objavljenom na platformi društvenih medija X.

Kako je avion evakuisan, desetine vatrogasnih vozila sa plavim i crvenim trepćućim svjetlima pokušalo je ugasiti plamen, ali je cijela letjelica ubrzo zahvaćena vatrom i bilo je potrebno osam sati da se požar konačno ugasi.

FENA