Japan: U toku lokalni izbori koji vode ka prijevremenim općim izborima

Japan: U toku lokalni izbori koji vode ka prijevremenim općim izborima

Birači glasaju za guvernere, gradonačelnike i sazive lokalnih skupština.
Novinska agencija Kyodo javlja da vladajuća koalicija nije uspjela postaviti jedinstvene kandidate u Nari i Tokushimi.     Foto: Reuters

U Japanu se danas održavaju veoma važni lokalni izbori za guvernere, gradonačelnike i sazive regionalnih i lokalnih skupština, a rezultati će se značajno odraziti i na rad državnog parlamenta te zemlje.

U devet guvernerskih utrka, glavnu borbu vode kandidati koji predstavljaju vladajuću koaliciju predvođenu Liberalno-demokratskom strankom (LDP) premijera Fumija Kishide i opozicione stranke.

Novinska agencija Kyodo javlja da vladajuća koalicija, međutim, nije uspjela postaviti jedinstvene kandidate u Nari i Tokushimi.

Utrke za gradonačelnike u šest velikih gradova, uz izbore za lokalne skupštine u 41 prefekturi i 17 velikih gradova, također se održavaju u sklopu prvog kruga lokalnih izbora, koji se provode svake četiri godine.

Drugi krug lokalnih utrka, osmišljen kako bi se smanjili administrativni troškovi i povećao odaziv birača, održat će se 23. aprila za izbor gradonačelnika i članova skupština u drugim dijelovima zemlje. Poklopit će se s dopunskim izborima za pet upražnjenih mjesta u državnom parlamentu.

Rezultati izbora mogli bi utjecati na Kishidinu odluku o tome kada će raspustiti donji dom parlamenta radi prijevremenih izbora, smatraju to lokalni analitičari.

Najnoviji lokalni izbori uslijedili su nakon što je rejting Kishidinog kabineta pokazale znakove poboljšanja, što je izazvalo nagađanja da bi premijer mogao raspustiti donji dom u bliskoj budućnosti.

Kishida, koji želi da bude ponovno izabran za čelnika LDP-a, traži je najbolji trenutak za pobjedu na općim izborima.

Sljedeća predsjednička utrka LDP-a trebala bi se održati u septembru naredne godine.

Medijske ankete pokazuju da je stopa podrške Kishidinom kabinetu nedavno porasla, posebice otkako je 21. marta nenajavljeno posjetio Ukrajinu na razgovore s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

TRT Balkan / agencije