Vlada premijera Fumija Kishide odlučila je da zamrzne imovinu četiri pojedinca i tri grupe, uključujući sjevernokorejsku hakersku grupu Andariel, objavila je agencija Kyodo News sa sjedištem u Tokiju.        Foto: Reuters

Japan je u petak najavio nove sankcije protiv pojedinaca i grupa u Sjevernoj Koreji nakon novih raketnih lansiranja Pyongyanga.

Vlada premijera Fumija Kishide odlučila je da zamrzne imovinu četiri pojedinca i tri grupe, uključujući sjevernokorejsku hakersku grupu Andariel, objavila je agencija Kyodo News sa sjedištem u Tokiju.

Nove mjere Tokija protiv Pyongyanga uslijedile su nakon što je Sjeverna Koreja lansirala balističke projektile početkom ove sedmice.

Japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi rekao je da Sjeverna Koreja "uzastopno provodi provokativne akcije", uključujući lansiranja balističkih projektila "neviđenom brzinom i korištenjem novih načina".

"Ovo su ozbiljne i neposredne prijetnje sigurnosti Japana, ugrožavaju mir i sigurnost regije i međunarodne zajednice u cjelini i apsolutno su neprihvatljive", rekao je Hayashi na konferenciji za novinare, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Japana.

Dodao je da će Japan nastaviti "blisko sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama, Južnom Korejom i međunarodnom zajednicom na denuklearizaciji Sjeverne Koreje".

TRT Balkan / agencije