Nakon vrhunca 2008. godine, stanovništvo Japana se od tada stalno smanjivalo zbog pada nataliteta.     Foto: Reuters

Populacija Japana je u rekordnom padu u 47 prefektura, dok je broj stranih stanovnika dostigao novi maksimum, skoro tri miliona, prema Vladinim podacima objavljenim u srijedu.

Populacija japanskih državljana pala je za oko 800.000 ljudi, ili 0,65 posto, na 122,4 miliona u 2022. u odnosu na godinu ranije, što je 14. godinu zaredom, govore podaci Ministarstva unutrašnjih poslova i komunikacija na osnovu prijava prebivališta od 1. januara ove godine.

Ukupna populacija Japana iznosila je 125,41 milion, što je nešto više od pola miliona manje nego godinu dana ranije, a došlo je i do skoka u broju stranih rezidenata sa adresama registrovanim u Japanu od 10,7 posto, saopćilo je ministarstvo.

Porast stranog stanovništva u Japanu bio je najveći rast u odnosu na prethodnu godinu od kada je ministarstvo počelo da vodi statistiku 2013. Strani stanovnici sada čine oko 2,4 posto stanovništva Japana, navelo je ministarstvo.

Nakon vrhunca 2008. godine, stanovništvo Japana se od tada stalno smanjivalo zbog pada nataliteta. Zemlja je prošle godine zabilježila rekordno nizak nivo od 771.801 rođenih.

Premijer Fumio Kishida postavio je rješavanje problema opadanja rađanja kao jedan od svojih glavnih političkih ciljeva i obećao da će osigurati godišnje finansiranje od oko 25,2 milijarde dolara u naredne tri godine za novi paket brige o djeci, koji uključuje rođenje i odgoj djece, naknade i povećane subvencije za visoko obrazovanje.

Stručnjaci kažu da su predložene mjere uglavnom dodatno finansiranje postojećih i da se njima ne rješavaju osnovni problemi.

Naveli su da japanska konzervativna Vlada mora učiniti više na podizanju plata, poboljšanju uslova rada i inkluzivnijem društvu za manjine i one s nejapanskim korijenima kako bi privukla strane radnike da se presele u Japan i ostanu.

TRT Balkan / agencije