U izvještaju se navodi kako su zločini desničarskih ekstremista porasli za više od 15 posto prošle godine.        Foto: Reuters

Ektremisti krajnje desnice izveli su više od 2.000 napadača u Njemačkoj prošle godine, navodi se u novom izvještaju grupe za ljudska prava VBRG.

"Prošle godine 2.871 osoba bila je Direkno pogođena desničarskim politički motiviranim napadima. Ovo je najveća brojka do sada", rekao je Robert Kusche, član Upravnog odbora VBRG-a, na konferenciji za novinare u

Savjetovališta VBRG-a u deset saveznih njemačkih pokrajina prošle su godine registrirala 2.093 rasistička napada, koji su uključivali verbalne i fizičke napade te paljenja izbjegličkih domova.

"Svakog vena najmanje pet ljudi pošta žrtvama desničarskog saveza u Njemačkoj", rekao je Kusche i pozvao vlasti da poduzmu ozbiljne mjere protiv rasizma i krajnje desničarske grupe.

U izvještaju se navodi kako su zločini desničarskih ekstremista porasli za više od 15 posto prošle godine, uglavnom u istočnim njemačkim pokrajinama.

Njemačka je posljednjih godina poprište rastućeg rasizma, potaknutog propagandom krajnjih desnih grupa i stranaka, koje vode iskoristile izbjegličku krizu i pokušale potaknuti strah od imigranata.

TRT Balkan / agencije