Od početka izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 37.900 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a više od 87.000 je povrijeđeno.            Foto: AA

Najmanje 9.623 Palestinaca trenutno se nalaze u izraelskim zatvorima, pokazuju zvanični izraelski podaci.

“Među njima je i 3.379 Palestinaca koji su u izraelskom pritvoru bez suđenja ili optužbe u skladu s izraelskom politikom administrativnog pritvora, a 1.402 Palestinca su etiketirana kao ilegalni borci“, je klasifikovano kao nezakoniti borac, saopćila je izraelska grupa za ljudska prava HaMoked, pozivajući se na podatke Izraelske zatvorske službe.

Izrael koristi izraz “ilegalni borci“ za Palestince iz Pojasa Gaze koji su zarobljeni tokom izraelskih napada u toj enklavi koji kontinuirano traju od 7. oktobra 2023. godine.

“Postupanje Izraela prema zatvorenicima krši njihova prava na jednakost, dostojanstvo, porodični život, obrazovanje i drugo, te je kao takvo protivno međunarodnom pravu“, naveli su iz HaMokeda.

U saopćenju se navodi da držanje zatočenika s okupiranih palestinskih teritorija unutar Izraela predstavlja eklatantno kršenje Četvrte Ženevske konvencije i krši osnovna ljudska prava sadržana i u izraelskom zakonu.

Od početka izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 37.900 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a više od 87.000 je povrijeđeno.

Većina Gaze je u ruševinama usred velikog nedostatka hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah zaustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafah, gdje je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

TRT Balkan / agencije