Apple je optužen za slanje donacija zaposlenika izraelskoj vojsci i organizacijama povezanim s ilegalnim izraelskim doseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali.      Foto: Reuters

Neki zaposleni i dioničari Applea optužili su tehnološku kompaniju za slanje donacija zaposlenika organizacijama koje su povezane s izraelskom vojskom i ilegalnim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema izvještaju američke novinske organizacije The Intercept, 133 osobe koje su se identificirale kao "grupa dioničara, sadašnjih i bivših zaposlenika" napisale su otvoreno pismo Appleu, izražavajući zabrinutost zbog organizacija koje primaju donacije zaposlenika.

U pismu se Apple optužuje za slanje donacija zaposlenika izraelskoj vojsci i organizacijama povezanim s ilegalnim izraelskim doseljenicima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Pismo poziva na hitnu istragu ovih optužbi i zahtijeva da Apple obustavi donacije "svim organizacijama koje podržavaju ilegalna naselja u okupiranim teritorijama i podržavaju IDF".

Lista organizacija koje su kvalifikovane za donacije uključuje "Prijatelje IDF-a", koja prikuplja sredstva za izraelsku vojsku, "HaYovel", "Jedan izraelski fond", "Jevrejski nacionalni fond" i "IsraelGives", koje podržavaju ilegalne izraelske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali.

Uprava Applea nije odgovorila na pitanja o tome.

„Malo pažnje“

U aprilu, zaposlenici Applea, organizirani pod imenom "Apples4Ceasefire," protestirali su zbog disciplinskih mjera i otpuštanja radnika Apple Storea koji su izrazili podršku Palestincima nošenjem kefije, bedževa, narukvica ili odjeće.

Diala Shamas, viša pravnica u Centru za ustavna prava, koja je opisala navedene organizacije kao "najgore aktere", izjavila je: "Nažalost, malo se pažnje posvećuje 501(c)(3) organizacijama koje otvoreno podržavaju ilegalne aktivnosti na Zapadnoj obali i u Gazi."

Shamas je naglasila da Porezna uprava ne provodi adekvatno američke zakone protiv finansiranja aktivnosti koje krše međunarodne zakone o ljudskim pravima, ostavljajući kompanijama i pojedincima da osiguraju da njihove donacije ne podržavaju organizacije koje se potencijalno bave ilegalnim aktivnostima.

"Kompanije se često oslanjaju na činjenicu da neka organizacija ima status 501(c)(3). Ali, bez obzira na to da li neka organizacija ima status neprofitne organizacije, ilegalno je pomagati i podržavati ratne zločine", dodala je Shamas.

"Apple bi trebao osigurati da ne šalje sredstva ni jednoj od ovih organizacija — posebno sada kada nema manjka dokaza ili informacija o nezakonitim aktivnostima doseljeničkog pokreta na (okupiranoj) Zapadnoj obali."

"Prijatelji IDF-a", dobrotvorna organizacija koja se nalazi na Appleovoj listi za usklađivanje donacija, tvrdi da je prenijela 34,5 miliona dolara donacija izraelskoj vojsci u prvim sedmicama nakon izbijanja rata u Gazi.

Prema analizi The Guardiana iz decembra 2023. godine, platforma za prikupljanje sredstava „IsraelGives“ primila je više od 5,3 miliona dolara donacija u samo dva mjeseca nakon početka rata, kako bi podržala "vojne, paravojne i doseljeničke" aktivnosti na okupiranoj Zapadnoj obali.

Analiza također navodi da je ovaj novac pretežno dolazio od donatora iz SAD-a.

TRT Balkan / agencije