Izvještaj: 98 posto imena na listi za praćenje FBI-a su muslimanska imena

Izvještaj: 98 posto imena na listi za praćenje FBI-a su muslimanska imena

Izvještaj CAIR-a navodi da već 20 godina tajna lista FBI-a donosi probleme i strah muslimanskoj zajednici.
Pojedinci na listi za praćenje susreću se s nizom izazova.       Foto: AA

Izvještaj muslimanske grupe u SAD-u otkrio je da su ogromna većina unosa na listi za praćenje FBI-a, ili više od 98 posto, muslimanska imena.

Izvještaj pod naslovom "Dvadeset godina je previše, poziv da se zaustavi FBI-eva tajna lista praćenja", detaljno opisuje FBI-evu upotrebu baze podataka za provjeru terorizma, za koju se navodi da cilja muslimane.

To je u ponedjeljak objavilo Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR).

Nakon što mu je švicarski haker otkrio FBI-ovu listu iz 2019. godine nakon što ju je slučajno objavio regionalni avioprevoznik, CAIR je izvršio sveobuhvatnu analizu više od 1,5 miliona unosa.

"Samo više od 350.000 unosa uključuje neke transliteracije Muhameda, Alija ili Mahmuda, a prvih 50 imena koja se najčešće pojavljuju su muslimanska imena", navodi se u izvještaju.

"Od unosa na listi praćenja koje smo pregledali, procjenjujemo da se više od 1,47 miliona tih unosa odnosi na muslimane – više od 98 posto ukupnog broja", dodaje se.

U izvještaju se navodi da je tajna lista FBI-a već 20 godina donosila teškoće i strah muslimanskoj zajednici.

"Ali sljedećih milion meta FBI-a neće biti muslimani. S obzirom na to da se magla rata protiv terorizma diže, FBI-eva tajna lista će jednog dana pronaći novu metu. Sljedeće mete će biti naši sugrađani Amerikanci, a ovaj izvještaj je zamišljen kao upozorenje njima“, navodi se u izvještaju.

Muslimanska grupa je također pozvala predsjednika Joea Bidena da preduzme akciju kako bi se pozabavila listom za praćenje.

Pojedinci na listi za praćenje susreću se s nizom izazova, uključujući ograničenja putovanja, imigracijska pitanja, susrete s FBI-em, slučajeve policijskog nasilja, poteškoće s dobivanjem dozvola, profesionalne posljedice i ograničen pristup vladinim zgradama.

U nedavnom incidentu koji je uključivao pristup vladinoj zgradi, tajna služba je neočekivano povukla poziv gradonačelniku Mohamedu Khairullahu iz Prospect Parka u New Jerseyu za proslavu Ramazanskog bajrama u Bijeloj kući.

Ovo otkazivanje poziva pripisano je njegovom statusu na listi praćenja FBI-a.

TRT Balkan