Palestinci pale gume i mašu nacionalnom zastavom tokom protesta protiv izraelskog vojnog napada u okupiranom Jeninu na Zapadnoj obali, uz graničnu ogradu s Izraelom, istočno od Gaze, 26. januara 2023.        Foto: AP Archive

Palestinac je u nedjelju preminuo od zadobijenih rana od izraelske vatre u okupiranom gradu Jenin na Zapadnoj obali, čime je broj poginulih porastao na 10, prema Ministarstvu zdravstva.


U saopćenju ministarstva se navodi da je 24-godišnji muškarac teško povrijeđen tokom izraelske racije u Jeninu u četvrtak i da je preminuo u nedjelju.

Broj Palestinaca ubijenih od napada izraelske vojske tokom napada u Jeninu je porastao na 10.

Ranije u nedjelju, 18-godišnjeg Palestinca ubio je izraelski doseljenik u naselju Kedumim u gradu Qalqilya na okupiranoj Zapadnoj obali.

Napad je uslijedio nakon što je sedam Izraelaca ubijeno u pucnjavi u blizini sinagoge u naselju u okupiranom Istočnom Jerusalemu u petak navečer.

Prema palestinskim podacima, gotovo 30 Palestinaca je ubijeno napadom izraelske vojske od početka ove godine.

Izraelci napadali palestinske kuće i prodavnice

Izraelski doseljenici zapalili su palestinsku kuću i oštetili nekoliko vozila i prodavnica u napadima na okupiranoj Zapadnoj obali, tvrde lokalni stanovnici i zvaničnici.

Desetak doseljenika je u ponoć zapalilo praznu kuću i napalo obližnju kuću u gradu Turmus Ayya, istočno od Ramale, rekao je za Anadolu Agency Awad Abu Samra, brat vlasnika kuće.

"Napad se dogodio pod nadzorom snaga izraelske vojske, koje su bile samo 150 metara udaljene od mjesta događaja", rekao je.

Abu Samra je dodao da su doseljenici napali i nekoliko vozila u gradu.

Ghassan Douglas, lokalni zvaničnik zadužen za praćenje izgradnje izraelskih naselja na sjevernoj okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je da su izraelski doseljenici izveli desetine napada na palestinske posjede u nekoliko gradova u Nablusu.

“Napadnuto je više od 20 prodavnica i 120 vozila, a šest automobila je zapaljeno tokom noći”, dodao je on.

Prema procjenama UN-a, ilegalni izraelski doseljenici izveli su 849 napada na Palestince i njihovu imovinu na okupiranoj Zapadnoj obali 2022. godine.

Sirijac ubijen u izraelskom napadu na Golanskoj visoravni

Izraelske snage ubile su jednog sirijskog državljanina i ranile drugog zbog navodnog približavanja graničnoj ogradi, navodi vojska.

U saopštenju objavljenom u nedjelju, vojska je rekla da su vojnici koji su pratili nadzorne kamere uočili dvojicu muškaraca kako prelaze takozvanu Alfa liniju – UN-ovu tampon-zonu koja dijeli Izrael od Sirije – i približavaju se sigurnosnoj ogradi na okupiranoj Golanskoj visoravni.

"Vojnici su upućeni na mjesto događaja i otvorili su vatru u skladu sa standardnim operativnim procedurama", dodaje se.

Među izraelskim vojnicima nije bilo povrijeđenih. Vlasti sirijskog režima nisu komentarisale incident.

Izrael je okupirao većinu sirijske Golanske visoravni od Šestodnevnog rata 1967. godine.


TRT Balkan