Naglašeno je da teško nasilje naneseno palestinskim pritvorenicima predstavlja definiciju mučenja prema Konvenciji protiv torture i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka i kazni.            Foto: Reuters

Izrael je u utorak rekao da se bori da pronaći lokacije za smještaj Palestinaca zbog pretrpanosti zatvorskih ćelija u jeku rasprostranjenih hapšenja na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi.

"Očekuje se da će 888 dodatnih mjesta za pritvor biti dodato u sedam zatvora u narednim mjesecima, koristeći javne prostore kao što su menze i trpezarije“, navodi se u izvještaju koji je Izraelska zatvorska služba predstavila Knessetu, izraelskom parlamentu, javlja lokalni list "Calcalist".

Navodi se da se oko 91 posto palestinskih zatvorenika trenutno nalazi u uslovima koji ne ispunjavaju zahtjeve Vrhovnog suda o obezbjeđivanju minimalnog životnog prostora.

Izraelska organizacija Physicians for Human Rights u utorak je otkrila desetine svjedočenja o izraelskim kršenjima, uključujući premlaćivanje, maltretiranje, seksualne uvrede i medicinsko zanemarivanje palestinskih pritvorenika od početka izraelskog rata u Gazi 7. oktobra.

Naglašeno je da teško nasilje naneseno palestinskim pritvorenicima predstavlja definiciju mučenja prema Konvenciji protiv torture i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka i kazni.

TRT Balkan / agencije