Vojnici su priznali da su svjedočili politici sistematskog paljenja kuća nakon ulaska u naselja u Gazi.   Foto: AA

Izraelski vojnici koju su učestvovali u napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, priznali su otvaranje "nasumične" vatre na civile, paljenje kuća, te svjedočili o tijelima ubijenih na ulicama.

U vijesti koju je objavio izraelski portal "+972", temeljenoj na izjavama šest vojnika koji su učestvovali u napadima na Gazu, obuhvaćeni su masakri nad palestinskim civilima i razaranje.

Prema vijesti izraelskog portala, u izjavama šest vojnika je navedeno kako vojska rutinski pogubljuje palestinske civile zbog ulaska u područja koja definiraju kao "zone zabranjenog pristupa".

Vojnici su naveli i kako su tijela ubijenih ostavljana da trunu na ulici ili da ih jedu životinje. Kazali su i da je vojska skrila većinu ovih tijela prije dolaska međunarodnih konvoja pomoći.

Vojnici su priznali da su svjedočili politici sistematskog paljenja kuća nakon ulaska u naselja u Gazi.

Dok su razni izvori ranije navodili da se vojnici "oslobađaju stresa otvaranjem vatre bez ograničenja", vojnici koji su učestvovali u napadima su izjavili kako "čak i ako postoji osjećaj prijetnje, samo pucate, bez objašnjenja".

Govoreći o klasifikaciji prijetnje jedan od vojnika je naveo kako su pucali na jednu osoba jer je pogledala kroz prozor prema njima, smatravši je prijetnjom.

Drugi vojnik objasnio je da je izraelska vojska "otvorila intenzivnu vatru na naizgled napuštena mjesta bez ikakvog razloga" i napomenuo da su takve naredbe dolazile izravno od zapovjednika na terenu, a ponekad su se događale čak i ako nije bilo naredbe odozgo.

Jedan od vojnika govorio je o metodi korištenoj u napadima u Gazi kazavši da je postojao dogovor koji je glasio "prvo udari, kasnije postavljaj pitanja".

"Ako nepotrebno uništimo kuću ili pucamo u nekoga kad ne moramo, niko neće pustiti suzu", rekao je.

TRT Balkan / agencije