Izraelski sud zabranio Ben-Gviru da izdaje naredbe policiji tokom protesta

Izraelski sud zabranio Ben-Gviru da izdaje naredbe policiji tokom protesta

Itamar Ben-Gvir ima krajnje desničarske stavove o Palestincima i poziva na njihovo raseljavanje.
Izraelske grupe za ljudska prava podnijele su tužbu sa zahtjevom da se krajnje desničarskom ministru zabrani izdavanje naredba policiji da spriječi proteste protiv izraelskih napada na Pojas Gaze.     Foto: Reuters

Vrhovni sud Izraela izdao je u srijedu privremenu odluku kojom krajnje desničarskom ministru nacionalne sigurnosti Itamaru Ben-Gviru zabranjuje da izdaje naredbe policijskim snagama tokom protesta.

Ben-Gvir se "mora suzdržati od davanja operativnih instrukcija policiji u vezi s ostvarivanjem prava na demonstracije i slobodu protesta", navodi se u odluci suda, prenosi "The Times of Israel".

Izraelske grupe za ljudska prava podnijele su tužbu sa zahtjevom da se krajnje desničarskom ministru zabrani izdavanje naredba policiji da spriječi proteste protiv izraelskih napada na Pojas Gaze.

Ben-Gvir ima krajnje desničarske stavove o Palestincima i poziva na njihovo raseljavanje. On se više puta pridružio izraelskim doseljenicima u napadu na kompleks džamije Al-Aksa u istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

TRT Balkan / agencije