Napadi su uslijedili ubrzo nakon što je premijer Benjamin Netanyahu obećao snažan odgovor na rakete, gurajući skladišta baruta ka požaru.     Foto: AA

Izraelska vojska je napala opkoljenu Gazu i južni Liban nakon raketiranja s palestinske teritorije i iz Libana kao reakcija na izraelske uzastopne vojne upade u džamiju Al-Aksa - treću najsvetiju lokaciju islama.

Hamas, koji upravlja sićušnim obalnim Pojasom Gaze, saopštio je da je u petak rano ujutro izvršeno nekoliko zračnih napada na blokiranu enklavu. Nema neposrednih izvještaja o žrtvama u napadima.

“IDF trenutno vrši napad na Gazu“, objavile su izraelske odbrambene snage na Twitteru. Izraelska vojska je saopštila da su se sirene za zračni napad oglasile na jugu Izraela, signalizirajući ponovnu raketnu vatru iz Gaze. Kasnije su se čule najmanje tri eksplozije u oblasti Tira u Libanu, pošto je izraelska vojska saopštila da tamo izvodi napade.

“Najmanje dvije granate pale su u blizini palestinskog izbjegličkog kampa u blizini grada Tira”, rekao je stanovnik kampa Abu Ahmad, koji je agenciji AFP rekao da je “čuo eksplozije“.

Dva libanska sigurnosna izvora saopštila su da je napad pogodio malu strukturu na poljoprivrednom zemljištu u blizini područja iz kojeg su rakete ranije lansirane. Nisu imali izvještaj o žrtvama.

U odvojenoj izjavi Hamas je rekao: “Snažno osuđujemo očitu cionističku agresiju protiv Libana u blizini Tira danas u zoru“. Hazem Kassem, glasnogovornik Hamasa, rekao je da Izrael “snosi punu odgovornost“ za eskalaciju i agresiju na Jerusalem i Gazu.

Grupa je ispalila rakete iz Pojasa Gaze na Izrael nakon najnovijih udara. Zvanični izraelski kanal KAN objavio je u petak ujutro da je 40 raketa ispaljeno tokom noći iz Pojasa Gaze prema susjednim izraelskim naseljima. Izraelska vojska je saopštila da neće dozvoliti Hamasu da djeluje unutar Libana i da “državu Liban smatra odgovornom za svaku usmjerenu vatru koja dolazi s njene teritorije“, navodi se u saopštenju.

Raspoređene u južnom Libanu da zaštite dvije zemlje, mirovne snage UN-a pozvale su “sve strane da prekinu sve napade“ s obje strane granice.

Turkiye krivi Izrael

Napadi su uslijedili ubrzo nakon što je premijer Benjamin Netanyahu obećao snažan odgovor na rakete, gurajući skladišta baruta ka požaru.

“Mi ćemo napasti naše neprijatelje i oni će platiti cijenu za sve akte agresije“, rekao je Netanyahu u televizijskom obraćanju. Izraelska vojska je saopštila da je “identifikovala 34 rakete koje su ispaljene s libanske teritorije na teritoriju Izraela“, što je najveća eskalacija duž granice otkako su Izrael i Hezbollah vodili 34-dnevni rat 2006. godine. Izraelska protuzračna odbrana je presrela 25 raketa, dok je “pet raketa palo na teritoriju Izraela“, dodaje se u saopštenju vojske.

Napad nije odmah preuzela nijedna grupa. Turkiye je osudila Izrael, zahtijevajući da odmah prekine politiku nasilja “koju namerno provodi danima“. “Osuđujemo nezakonite i nemoralne napade Izraela na Gazu. Naša podrška našoj palestinskoj braći i sestrama će se nastaviti.

Ovaj progon će se sigurno okončati!“, rekao je glasnogovornik turskog predsjednika, Ibrahim Kalin. Privremeni premijer Libana Najib Mikati, rekao je da je odbacio bilo kakvu “eskalaciju“ iz svoje zemlje nakon raketnog napada. Napad je uslijedio nakon što su izraelske trupe bile osuđivane i kritikovane u cijelom regionu jer su u srijedu dva puta gađale vjernike unutar okupirane džamije Al-Aksa u Istočnom Jerusalemu.

Prema izvještaju iz Libana, izraelska artiljerija ispalila je “nekoliko granata sa svojih položaja na granici“ prema periferiji dva sela nakon lansiranja “nekoliko raketa tipa Katjuša“ na Izrael.

Situacija u skladištu baruta

Napetosti su porasle u Istočnom Jerusalemu koji je okupirao Izrael nakon što su izraelske snage u srijedu po drugi put upale u džamiju Al-Aksa nakon što su uhapsile stotine Palestinaca tokom prvog napada.

Napadi su uslijedili dok su palestinski muslimani klanjali posebne ramazanske molitve u Al-Aksi, što je navelo palestinske grupe u opkoljenoj Gazi da pokrenu raketne napade u znak odmazde. Tokom drugog napada, izraelske snage su navodno bacile šok-bombe i natjerale muslimanske vjernike da odu. Incidenti su izazvali široku osudu muslimanskih zemalja, a Jordan je u srijedu pozvao na vanredni sastanak Arapske lige kako bi se razgovaralo o razvoju događaja.

Iran je pozvao na hitnu sjednicu Organizacije islamske saradnje (OIC) o situaciji u Palestini nakon upada i racija izraelskih snaga. Nasilje koje proizilazi iz decenija izraelske okupacije palestinskih zemalja postalo je intenzivnije otkako je nova vlada veterana premijera Benjamina Netanyahua preuzela vlast u decembru, u koaliciji s ekstremno desnim i ultraortodoksnim jevrejskim strankama.

Do sada ove godine izraelska okupacija je odnijela živote više od 90 Palestinaca. Poginulo je i oko 15 Izraelaca i jedan Ukrajinac. Izrael je okupirao Zapadnu obalu, Istočni Jerusalem i Gazu u arapsko-izraelskom ratu 1967. godine.

Povukao se iz Gaze 2005. godine i od tada je uveo oštru blokadu kopna, zraka i mora male palestinske enklave. Više od 700.000 ilegalnih izraelskih doseljenika sada živi na okupiranoj Zapadnoj obali i u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

TRT Balkan