Izraelski parlament (Knesset) u ponedjeljak je odobrio kontroverzni nacrt zakona koji je dio Vladinog plana za reformu pravosuđa.         Foto: AA

Izraelski parlament (Knesset) u ponedjeljak je odobrio kontroverzni nacrt zakona koji je dio Vladinog plana za reformu pravosuđa.

Na televizijskom kanalu Knesseta prikazano je usvajanje u drugom i trećem čitanju zakona kojim se ograničava "standard razumnosti", za koji opozicija kaže da smanjuje ovlaštenja Vrhovnog suda.

Sporni plan reforme pravosuđa, koji je predvodio premijer Benjamin Netanyahu, doveo je do 29 sedmica masovnih protesta.

Vlada tvrdi da reforme imaju za cilj da vrate vlast izabranim zvaničnicima, ali kritičari tvrde da je to Netanyahuovo prisvajanje vlasti.

Njemu se sudi za korupciju i pušten je jutros iz bolnice nakon hitnog operativnog zahvata na srcu.

Plan reforme pravosuđa podijelio je Izrael, a došlo je do velikog protivljenja iz različitih krugova, uključujući vojsku i poslovni sektor.

Izraelska policija je u ponedjeljak uhapsila 19 demonstranata u zapadnom Al-Qudsu (Jerusalimu) tokom protesta kod zgrade Knesseta protiv kontroverznih zakona o reformi pravosuđa.

"Policija nastavlja da radi sa velikim snagama na održavanju javnog reda na protestima na nekoliko lokacija u oblasti Knesseta, i suočeni s izgrednicima, od kojih neki izazivaju nerede i ne slušaju policijske naredbe", navodi se u policijskom saopštenju.

Policija je navela da je 15 demonstranata uhapšeno u oblasti Knesseta "zbog kršenja reda, blokiranja puteva, pokušaja probijanja policijskih barijera i nepoštivanja policijskih naredbi".

Jedan od privedenih udario je policajca, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da je uhapšena osoba osumnjičena za napad na ministricu May Golan u hotelu u Al-Qudsu, te trojica osumnjičenih koji su zatvorili izlazna vrata iz kuće ministra ekonomije Nira Barkata.

Tri policajca su hospitalizovana zbog povreda zadobijenih u protestima.

TRT Balkan / agencije