U srijedu je 99 članova Knesseta sa 120 mjesta glasalo za podršku vladinoj odluci, dok je protiv bilo devet članova.       Foto: AA

Izraelski parlament (Knesset) glasao je u srijedu za podršku vladinoj odluci da odbije jednostrano priznanje palestinske države.

Izraelska vlada je u nedjelju odobrila deklaraciju kojom se odbija svako jednostrano priznanje palestinske države.

U srijedu je 99 članova Knesseta sa 120 mjesta glasalo za podršku vladinoj odluci, dok je protiv bilo devet članova.

"Ne sjećam se mnogo glasanja na kojima je Knesset glasao većinom od 99 od 120", rekao je premijer Benjamin Netanyahu nakon glasanja.

Istakao je da glasanje "šalje jasnu poruku međunarodnoj zajednici".

"Knesset se ujedinio protiv pokušaja da nam se diktira uspostava palestinske države, diktata koji ne samo da bi donio mir već bi ugrozio državu Izrael", dodao je Netanyahu.

Prošle sedmice, Washington Post je objavio da SAD i arapske zemlje finaliziraju dugoročni mirovni plan između Izraela i Palestinaca koji uključuje čvrst vremenski okvir za uspostavljanje palestinske države.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.313 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije