Tvrdeći da su uništili Hamasova ratna vozila i opremu na terenu, Gallant je naveo da je to dovelo do napredovanja u "srce Hamasa".      Foto: Reuters

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant ustvrdio je da je Tel Aviv "sve bliže postizanju stvarnog dogovora za povratak izraelskih zarobljenika dok produbljuje vojne operacije u Pojasu Gaze".

Gallant je u izjavi na izraelskoj državnoj televiziji KAN tvrdio da su se zahvaljujući izraelskim obavještajnim podacima infiltrirali u najosjetljivije tačke Hamasa u Pojasu Gaze.

Tvrdeći da su uništili Hamasova ratna vozila i opremu na terenu, Gallant je naveo da je to dovelo do napredovanja u "srce Hamasa".

Gallant je tvrdio da svaki put kada se operacije u Gazi produbljuju, Tel Aviv se približava postizanju stvarnog dogovora za povratak izraelskih zarobljenika.

Ministar je pokazao i fotografije oružja, municije, komunikacionih uređaja i kompjutera koji su navodno zaplijenjeni sa položaja Hamasa.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze za 128 dana ubijeno je 28.176 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije