Ukoliko borbe prestanu, "nećemo imati ništa da radimo u ovoj vladi", poručio je Ben-Gvir.      Foto: Reuters Archive

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir zaprijetio je ostavkom ukoliko se borbe u Gazi ne nastave nakon završetka četverodnevne humanitarne pauze koju je najavio premijer Benjamin Netanyahu.

Ben-Gvir je u izjavi za Channel 14 rekao da je od Netanyahua čuo da će se borbe nastaviti nakon četverodnevne pauze, ali je poručio da, ukoliko borbe prestanu, "nećemo imati ništa da radimo u ovoj vladi".

Netanyahu je obećao da će nastaviti rat u Gazi dok se ne ispune ciljevi Izraela, uključujući oslobađanje svih izraelskih zarobljenika u Gazi i eliminaciju palestinske grupe Hamas.

Izrael je pokrenuo brutalne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Vlasti u Gazi saopštile su u utorak da je broj ubijenih u izraelskim napadima na opkoljenu enklavu od tada 14.500 ljudi, među kojima je više od 5.800 djece i 3.900 žena.

Broj ubijenih u Izraelu je blizu 1.200, objavile su tamošnje vlasti.

Prema sporazumu postignutom uz posredovanje Katara, Egipta i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), 50 Izraelaca koje drži Hamas bit će pušteno na slobodu u zamjenu za 150 palestinskih zatočenika u izraelskim zatvorima.

Dogovor također uključuje četverodnevnu pauzu u borbama i ulazak 300 kamiona s humanitarnom pomoći, uključujući gorivo, u Pojas Gaze.

Sporazum također omogućava produženje pauze i potencijalno oslobađanje više žena i djece koje drže obje strane.

TRT Balkan / agencije