Ben-Gvir, poznat u Izraelu po svojoj jevrejskoj suprematističkoj politici, živi u ilegalnom jevrejskom naselju na okupiranoj Zapadnoj obali i dugo je kontroverzna ličnost.             Foto: AA

Ministar za nacionalnu sigurnost krajnje desnice Itamar Ben-Gvir, poznat po svojoj kampanji naoružavanja civila u Izraelu i jevrejskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, pozvao je na "povećanje individualnog naoružavanja".

Poziv je uputio na mjestu gdje je jutros ubijeno troje Izraelaca.

Ben-Gvir je dao izjavu novinarima na ulazu u zapadni Al-Quds/Jerusalem, gdje je troje Izraelca poginulo u oružanom napadu.

Tvrdeći da napad "pokazuje da s Hamasom ne treba razgovarati", Ben-Gvir je rekao:

"Uprkos kritikama sa svih strana, nastavit ću s politikom dijeljenja oružja svuda, kako radnicima hitne pomoći tako i civilima. Vidimo iznova i iznova da oružje spašava živote".

Naveo je da iz tog razloga već mjesec i po imaju kurseve, kao obuku za upotrebu oružja.

Tvrdeći da naoružani civili mogu "spasiti živote" na mjestima gdje nema policije, Ben-Gvir je tvrdio da je njegov stav protiv sporazuma postignutog s Hamasom u Gazi poznat i da je napad organizovao Hamas.

U oružanom napadu u zapadnom Al-Qudsu poginulo je troje Izraelaca, a tri osobe su teško povrijeđene.

Izraelska policija objavila je da su dvojicu palestinskih stanovnika okupiranog istočnog Al-Qudsa/Jerusalema, za koje se navodi da su izveli napad, ubili vojnici i naoružani civil.

Ben-Gvir, poznat u Izraelu po svojoj jevrejskoj suprematističkoj politici, živi u ilegalnom jevrejskom naselju na okupiranoj Zapadnoj obali i dugo je kontroverzna ličnost.

Prema izvještajima izraelskih medija, oko 25.000 komada oružja, kao i municije i drugog ratnog materijala, kupljeno je od izraelskih i stranih kompanija u sklopu Ben-Gvirove kampanje za naoružavanje civila i doseljenika nakon događaja od 7. oktobra.

Mediji su objavili da su izraelske sigurnosne vlasti pristupile ovoj kampanji Ben-Gvira sa zabrinutošću, jer je dijelio slike kako dijeli oružje civilima u raznim dijelovima Izraela.

Ben-Gvir je podijelio fotografije ljudi pritvorenih zbog svojih objava na društvenim mrežama nakon 7. oktobra, s rukama vezanim lisicama ispred izraelske zastave.

Ben-Gvir je također bivši član rasističkog pokreta "Kah", koji je Izrael zabranio 1998. godine zbog terorističkih akata, a Sjedinjene Američke Države proglasile terorističkom organizacijom.

Ben-Gvir, koji je bio oslobođen služenja vojnog roka zbog radikalnosti svojih stavova i protiv kojeg su pripremljene 53 optužnice po optužbama kao što su "mržnja, provokativni govor i rasizam", osuđen je 2007. godine za "rasizam i podržavanje terorističke organizacije" i otpušten je iz vojne službe zbog svojih ekstremnih stavova.

U koalicionoj vladi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koja je stupila na dužnost početkom godine, Ben-Gvir je imenovan u Ministarstvo nacionalne sigurnosti, nadležno za provođenje zakona u zemlji.

TRT Balkan / agencije