Izraelski medij tvrdi je da je Katar upravi Tel Aviva predstavio dvofazni prijedlog u vezi s razmjenom zarobljenika u Gazi.      Foto: Reuters Archive

Ratni kabinet u Izraelu dao je zeleno svjetlo za provedbu "prijedloga Katara u vezi s razmjenom zarobljenika u Gazi".

Ponuda Katara Tel Avivu uključivala je oslobađanje desetaka izraelskih zatvorenika u Gazi u zamjenu za prekid borbi u Gazi na nekoliko sedmica, objavila je izraelska televizija KAN.

Navedeno je da je postignut napredak u pregovorima s Katarom oko razmjene zarobljenika, te da je ratni kabinet dao zeleno svjetlo šefu Mossada Davidu Barnei da provede katarski prijedlog.

Izraelski medij tvrdi je da je Katar upravi Tel Aviva predstavio dvofazni prijedlog u vezi s razmjenom zarobljenika u Gazi.

U vijestima koje je jučer objavila Televizija Channel 12, navodi se da je prva faza ponude predviđala oslobađanje 40 do 50 zarobljenika koje drži Hamas u zamjenu za jednomjesečnu pauzu u borbama u Gazi.

Navedeno je da druga faza, čiji detalji još nisu razjašnjeni i očekuje se da će biti složenija, uključivati ​​povlačenje izraelske vojske iz Gaze.

List Yediot Ahronot je ranije napisao da je šef Mossada David Barnea obavijestio izraelski ratni kabinet o poruci Katara.

Iz Katara još nema saopćenja u vezi s tvrdnjama u izraelskim medijima.

TRT Balkan / agencije