Učesnici sastanka u Dohi razgovarali su o novom sporazumu između Izraela i Hamasa prema kojem bi svi taoci u Gazi, uključujući i vojnike, bili oslobođeni, javila je televizijska kuća.             Foto: AA Archive

Humanitarna pauza i sporazum o razmjeni zarobljenika između Hamasa i Izraela, koja ističe u četvrtak ujutro, mogli bi biti produžiti za još dan ili dva, objavili su izraelski mediji u srijedu.

Na samitu u Dohi, na kojem su učestvovali dužnosnici iz Katara, Egipta, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), raspravljalo se o mogućnosti produžavanja humanitarne pauze, objavila je izraelska uprava za radiodifuziju, citirajući saopćenje izraelskih vlasti nakon sastanka u utorak.

Međutim, glavna prepreka je Hamasov zahtjev za potpunim prekidom neprijateljstava, čemu se Izrael protivi, navodi televizijska kuća.

Učesnici sastanka u Dohi razgovarali su o novom sporazumu između Izraela i Hamasa prema kojem bi svi taoci u Gazi, uključujući i vojnike, bili oslobođeni, javila je televizijska kuća.

S druge strane, Izrael će osloboditi značajan broj zatvorenika i obvezati se na dugotrajnu stanku, dodali su.

Četverodnevna humanitarna pauza između Hamasa i Izraela stupila je na snagu u petak, 24. novembra, u 7 sati po lokalnom vremenu. Oslobađanje zatvorenika odvija se u serijama, a humanitarna pauza je u ponedjeljak uvečer produžena za dva dana.

Tokom humanitarne pauze oslobođeno je 180 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, među kojima su žene i djeca, i 61 izraelski zatvorenici iz Pojasa Gaze.

Izrael je pokrenuo brutalne napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Više od 15.000 Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze od 7. oktobra. U Izraelu službeni broj ubijenih iznosi 1.200.

TRT Balkan / agencije