Oštećene kuće nakon napada 7. oktobra u Kibucu Beeri na jugu Izraela.     Foto: Reuters Archive

Kapetan u izraelskoj vojsci Bar Zonshein priznao je da je primijenio "Hanibalovu direktivu", koja je podrazumijevala i ubijanje izraelskih zarobljenika tokom napada 7. oktobra, javlja Anadolu.

Kapetan Zonshein je za izraelsku televiziju "Channel 13" priznao da je gađao zarobljenike, čime je potvrdio ranije tvrdnje da su izraelske snage gađale zarobljene civile i vojnike.

Zonshein je ispričao da su 7. oktobra uočili dva vozila.

"Bilo je mnogo ljudi u kabini vozila. Ne znam da li su to bili leševi ili živi ljudi. Odlučio sam da izvršim napad na ova vozila", kazao je Zonshein.

Na pitanje "možda ste ih vi ubili, oni su vaši vojnici", izraelski kapetan je odgovorio:

"Tačno, ali odlučio sam da je to ispravna odluka, da je bolje da se otmica zaustavi."

Na ovaj način Zonshein je priznao da je možda ubio svoje vojnike.

"Osjećam da sam postupio ispravno", dodao je.

Potom mu je postavljeno pitanje da li je ova odluka bila naredba vojske da provede "Hanibalovu direktivu".

“U naredbi je trebalo poduzeti nekoliko operativnih koraka. Trebalo je pucati na centralno mjesto okupljanja i kontrolne tačke, a ako je identificiran (njegov vlastiti vojnik, op.a.), i tada je trebalo primijeniti ’Hanibalovu direktivu’", kazao je izraelski kapetan.

Priznao je da je 7. oktobra pucao u dva vozila puna ljudi, ali je u drugom dijelu intervjua dao kontradiktorne izjave tako što je rekao da nisu pucali u zarobljene vojnike.

Izraelski vojni pilot potpukovnik Nof Erez izjavio je također da je izraelska vojska postupila u skladu s "Hanibalovom direktivom" koja predviđa ubijanje i zarobljenika, kako bi spriječila da izraelski civili budu odvedeni u Gazu kao taoci Hamasa nakon napada 7. oktobra.

U izraelskim medijima pojavili su se izvještaji kako je u napadu Hamasa 7. oktobra bilo mnogo civilnih žrtava te da su izraelski vojni helikopteri koji su intervenisali tokom napada pucali i na civile, ali i na pripadnike Hamasa.

Ovo je izazvalo burnu raspravu u Izraelu o tome da li je izraelska vojska provela doktrinu poznatu kao "Hanibalova direktiva"

“Hanibalova direktiva“ ili “Hanibalov protokol“ je kontroverzna procedura koju koriste Izraelske odbrambene snage (IDF) kako bi spriječile hvatanje izraelskih vojnika od strane neprijateljskih snaga. Prema ovoj direktivi, “otmica se mora zaustaviti svim sredstvima, čak i po cijenu napada i štete vlastitim snagama“. Direktiva je uvedena 1986. godine nakon brojnih otmica vojnika IDF-a u Libanu i kontroverznih razmjena zarobljenika.

Gotovo dvije decenije, vojna cenzura je držala “Hanibalovu direktivu“ u tajnosti. Međutim, 2003. godine izraelski ljekar Avner Shiftan saznao je za proceduru dok je služio kao rezervista u Libanu i kontaktirao je izraelski list "Haaretz" da iznese svoje stavove. Shiftan se zalagao za njen kraj i direktiva je tako izašla u javnost, ali nije izazvala veliku reakciju izraelske javnosti.

Istraga o smrti civila

Tokom izraelske istrage smrtnih slučajeva civila u napadima 7. oktobra 2023. godine, na osnovu svjedočenja očevidaca i upotrebe teškog vatrenog oružja u regionu, u javnosti su se pojavile tvrdnje da je provedena Hanibalova direktiva.

Porodice poginulih na muzičkom festivalu Nova 2. januara ove godine su podnijeli tužbu zbog nemara izraelskih snaga, a porodice poginulih u naselju Beeri napisale su pismo načelniku Generalštaba Herziju Haleviju 6. januara, tražeći sveobuhvatnu i transparentnu istragu o tome šta se desilo 7. oktobra 2023.

Izraelski mediji su također objavili da je izraelska vojska tokom napada 7. oktobra primijenila “Hanibalovu direktivu“ koja predviđa i ubijanje zarobljenika, a upućeni su i pozivi na provođenje istrage.

Izraelska vojska je 6. februara ove godine pokrenula istragu o smrti 12 izraelskih zarobljenika kada je vojni tenk 7. oktobra 2023. bombardovao kuću u jevrejskom naselju.

TRT Balkan / agencije