Komentirajući prijetnje, prvi čovjek u selu Firas Diyab rekao je da su prijetnje svima jasno vidljive, pozivajući ljude da ostanu na oprezu.           Foto: AA

Izraelski doseljenici u četvrtak su Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali zaprijetili novom "Nakbom", nagovještavajući da će ih nasilno protjerati s njihove zemlje kao što se dogodilo 1948. godine.

Prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, doseljenici su postavili letke na vozila palestinskih farmera u ruraralnom području sela Deir Istiya u blizini Salfita na sjeveru Zapadne obale, zahtijevajući od farmera da napuste svoje domove i sela i presele se u Jordan.

Ako ne udovolje zahtjevu, doseljenici će to učiniti nasilnim napadima i nasilno ih istjerati s njihove zemlje, citirao je WAFA jedan od letaka napisanih na arapskom jeziku.

Komentirajući prijetnje, prvi čovjek u selu Firas Diyab rekao je da su prijetnje svima jasno vidljive, pozivajući ljude da ostanu na oprezu.

“Nakba“, odnosno Dan velike katastrofe, simbolizira stradanja i progone palestinskog naroda od osnivanja izraelske države na palestinskoj zemlji. Gotovo 800.000 Palestinaca nasilno je protjerano iz svojih domova i sa zemlje 1948. godine, nakon osnivanja Izraela.

Napetost je na visokom nivou širom Zapadne obale otkako su 7. oktobra izbile borbe između palestinskih grupa i Izraela u Gazi.

Više od 100 Palestinaca ubile su izraelske snage na Zapadnoj obali od 7. oktobra

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju "Al-Aqsa Flood" - višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima.

Izraelska vojska je tada započela nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze.

U sukobu je ubijeno skoro 8.500 ljudi, uključujući najmanje 7.028 Palestinaca i 1.400 Izraelaca.

TRT Balkan / agencije