"Al Jazeera je antisemitska i lažna propagandna mreža koja u svijetu radi protiv Izraela", napisao je Ben-Gvir na Twitteru.     Foto: Reuters

Izraelski krajnje desničarski političar Itamar Ben-Gvir pozvao je na protjerivanje novinara Al Jazeere, optužujući televiziju za širenje "lažne propagande" protiv Izraela.

Poziv je uslijedio ubrzo nakon što je televizijska mreža sa sjedištem u Dohi u utorak podnijela tužbu Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) zbog ubistva novinarke Shireen Abu Akleh dok je izvještavala o izraelskoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Al Jazeera je antisemitska i lažna propagandna mreža koja u svijetu radi protiv Izraela", napisao je Ben-Gvir na Twitteru.

Očekuje se da će Ben-Gvir, koji je na čelu krajnje desničarske stranke Jevrejska snaga, postati ministar sigurnosti Izraela u budućoj Vladi Izraela, koju će predvoditi Benjamin Netanyahu.

Izraelski ministar finansija Avigdor Lieberman također je pozvao na ukidanje dozvole novinarima Al Jazeere.

"Očekujem da će ured za štampu izraelske Vlade poništiti akreditive novinara Al Jazeere koji su u Izraelu", rekao je Lieberman.

Al Jazeera navodi da tužba uključuje "nove dokaze svjedoka i video snimke koji jasno pokazuju da su na Abu Akleh i njene kolege direktno pucale izraelske okupacione snage - IOF".

Abu Akleh, palestinsko-američka novinarka, ubijena je 11. maja, a Ministarstvo zdravlja Palestine saopštilo je da je upucana u glavu dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj akciji u gradu Jenin na Zapadnoj obali.

U septembru je izraelska vojska navela da je Abu Akleh vjerovatno ubijena "greškom" u pucnjavi izraelskog vojnika.

Međutim, Al Jazeera smatra da je izraelska tvrdnja da je reporterka ubijena greškom "neosnovana".

“Dokazi predočeni Tužilaštvu potvrđuju, bez ikakve sumnje, da nije bilo pucnjave na području gdje se Shireen nalazila, osim što je IOF pucao direktno u nju”, navode iz Al Jazeere i dodaju:

“Dokazi pokazuju da je ovo namjerno ubistvo bilo dio šire kampanje ciljanja i utišavanja Al Jazeere.”

Nekoliko vodećih medijskih kuća, uključujući Al Jazeeru, CNN, Associated Press, Washington Post i New York Times, provele su vlastite istrage, koje su sve na kraju pokazale da je Abu Akleh ubijena izraelskim metkom.

"Al Jazeera ponovo ističe predanost postizanju pravde za Shireen i korištenju svih načina kako bi se osiguralo da počinitelji budu pozvani na odgovornost i privedeni pravdi", navodi TV mreža.

TRT Balkan / agencije