Izraelski borbeni avioni izveli niz zračnih napada na južni Liban

Izraelski borbeni avioni izveli niz zračnih napada na južni Liban

Više od 50 zračnih napada pogodilo je gradove u južnom Libanu, prenosi AA.
Izraelska vojska je navela da je raketni udar nanio povrede drugom vojniku, ali nije navela više detalja.    Foto: Reuters

Kako AA prenosi, a poziva se na libansku novinsku agenciju, Izraelski borbeni avioni izveli su niz zračnih napada na južni Liban, ispaljujući desetke projektila prema području Birket Jabbour u Jezzineu.

Više od 50 zračnih napada pogodilo je gradove u južnom Libanu, prenosi još AA.

Prema državnim libanskim medijima Ratni avioni "izveli su niz napada na područje Mahmoudiyeh u blizini sela Aaichiyeh i Kasarat al-Aroosh u području Jezzine" i "izraelski neprijateljski avion lansirao je deset projektila prema području Birket Jabbour".

Dva izraelska vojna lica ubijena na granici s Libanom

Dva izraelska vojna lica ubijena su, a jedno povrijeđeno u napadima na sjevernoj granici s južnim Libanom u četvrtak, saopštila je izraelska vojska.

Oficir Nael Fwarsy ubijen je u napadu dronom u zapadnoj Galileji, dok je vojnik Tomer Keren ubijen u protutenkovskom raketnom udaru na planinu Rameh u gornjoj Galileji, saopštila je vojska.

Izraelska vojska je navela da je raketni udar nanio povrede drugom vojniku, ali nije navela više detalja.

Izraelska vojska ranije u četvrta bombardovala Liban pred sami početak obraćanja lidera Hezbollaha

Izraelska vojska izvijestila je da je izvela zračne napade na neke dijelove Libana prije govora generalnog sekretara Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

U saopćenju koje je dala vojska navodi se da su vazdušni udari izvedeni na "ciljeve" za koje se tvrdi da pripadaju Hezbollahu u Libanu.

Zračni udari koje je izvela izraelska vojska dogodili su se nekoliko minuta prije govora lidera Hezbollaha Nasrallaha, koji je u toku.

Izraelski mediji naveli su da su napadi bili "velikih razmjera", a libanske vlasti još nisu dale izjavu u vezi s bombardiranjem.

Navedeno je da je Hezbollah ispalio rakete na neke regije na sjeveru Izraela.

U različitim dijelovima Libana u utorak i srijedu dogodile su se eksplozije pejdžera i radio uređaja (voki-toki). U eksplozijama je poginulo 37 osoba, a povrijeđeno nekoliko hiljada.

Libanska vlada i Hezbollah optužili su Izrael da je izveo napad, a Hezbollah je obećao osvetu.

TRT Balkan / agencije