Izraelske vlasti su 2002. godine Arafata stavile u kućni pritvor u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali.      Foto: AA

U izraelskim napadima na grad Gazu uništena je i kuća bivšeg palestinskog predsjednika Yassera Arafata koji je imao veliku ulogu u palestinskoj borbi protiv višedecenijske izraelske okupacije.

Kuća u kojoj je Arafat bio šest godina bila je meta izraelskih snaga. Na kući, koju je fondacija "Yasser Arafat" pretvorila u muzej, pričinjena je velika materijalna šteta.

Arafat se 2004. godine razbolio i saopšteno je da boluje od gripe, međutim nikako se nije oporavljao.     Foto: AA

Izraelske vlasti su 2002. godine Arafata stavile u kućni pritvor u Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali. Kompleks u kojem je i sjedište palestinske uprave je dvije godine bio pod opsadom izraelskih snaga.

Arafat se 2004. godine razbolio i saopšteno je da boluje od gripe, međutim nikako se nije oporavljao. U oktobru 2004. prevezen je na liječenje u Francusku gdje je 11. novembra i preminuo.

Zbog izraelske okupacije nije ispunjena Arafatova oporuka da bude ukopan u Jerusalemu, već je sahranjen u Ramallahu. Postoje teorije koje ukazuju na sumnju da je Arafat otrovan.

TRT Balkan / agencije