Izrael je u nedjelju retroaktivno odobrio devet jevrejskih naseljeničkih postaja na okupiranoj Zapadnoj obali i najavio masovnu izgradnju novih domova.      Foto: Reuters

Prema informacijama svjedoka, izraelske snage su izvele raciju na tom području. Došlo je do sukoba između izraelskih snaga i Palestinaca. Izraelski vojnici su koristili bojevu municiju.

Bitno je napomenuti da je Izrael u nedjelju retroaktivno odobrio devet jevrejskih doseljeničkih postaja na okupiranoj Zapadnoj obali i najavio masovnu izgradnju novih domova unutar uspostavljenih naselja - potezi koji će vjerovatno izazvati upozorenje SAD-a.

Prvi koji su objavili odluke sigurnosnog kabineta premijera Benjamina Netanyahua bila su dvojica pro-doseljeničkih političara čije je uključivanje u koaliciju koju je izgradio nakon izbora 1. novembra već nagovijestilo oštro desničarski stav, navodi AFP.

Većina svjetskih sila smatra naselja nezakonitima zbog zauzimanja zemlje na kojoj Palestinci žive i traže da imaju svoju državu, dok Izrael ovo osporava. Otkako je Izrael zauzeo Zapadnu Obalu u ratu 1967., uspostavio je 132 naselja, prema promatračkoj skupini Peace Now.

Posljednjih godina su izraelski doseljenici podigli desetine naselja bez dopuštenja vlade. Neke je srušila policija, druge je retroaktivno odobrila. Njih devet odobrenih u nedjelju prvi su za ovu Netanyahuovu vladu.

TRT Balkan / agencije