Prema podacima Vijeća za borbu protiv jevrejskih naselja, Izrael je od prošlog mjeseca srušio 78 objekata, od kojih je 36 kuća.        Foto: AA

Izraelska vojska srušila je kuću koja pripada Palestincima i dvije zgrade koje se koriste za poljoprivredu i stočarstvo na okupiranoj Zapadnoj obali.

Iz palestinske službene agencije WAFA navedeno je da je izraelska vojska srušila palestinske objekte u naselju Ava, jugozapadno od Hebrona na Zapadnoj obali.

Navedeno je da su izraelske snage uništile zgradu izgrađenu na oko hiljadu kvadratnih metara u kojoj su se nalazila sitna stoka i poljoprivredna oprema.

Također je napomenuto da je izraelska vojska srušila dvije barake, koje su se prostirale na površini od 50 kvadratnih metara i korištene za poljoprivredu, koje pripadaju Rami Isa al-Suwaytiju, i zgradu u izgradnji koja pripada Sari Isa al-Suwayti.

Lokalni stanovnik Mohammed Musa al-Suwaiti rekao je da je kuća koju je uništila izraelska vojska imala 170 kvadratnih metara.

Prema podacima Vijeća za borbu protiv jevrejskih naselja, Izrael je od prošlog mjeseca srušio 78 objekata, od kojih je 36 kuća.

Rušenja su izvršena u Al-Qudsu (Jerusalem), Hebronu, Ramallahu, Nablusu, Jeninu, Betlehemu, Tubasu i Tulkaremu.

Osim toga, izraelske vlasti su obavijestile da su izdati nalozi za rušenje 74 zgrade u različitim gradovima okupirane Zapadne obale.

Od 7. oktobra 2023. godine, kada je Izrael započeo napad na Pojas Gaze, došlo je do porasta pritvora, racija i napada na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

TRT Balkan / agencije