Šef palestinskog Komiteta narodnog otpora u Kefr Kaddumu Murad Siteyvi rekao je da su izraelske snage intervenisale tokom demonstracija.      Foto: Reuters Archive

Tri Palestinca su povrijeđena tokom intervencije izraelskih snaga na demonstracijama održanim u znak protesta protiv jevrejskih naselja na sjeveru okupirane Zapadne obale.

U gradovima Beit Decen, Beyta i Karyut u Nablusu i Kefr Kaddum u Kalkiyi održane su demonstracije protiv ilegalnih naselja Izraela na palestinskim teritorijama.

Šef palestinskog Komiteta narodnog otpora u Kefr Kaddumu Murad Siteyvi rekao je da su izraelske snage intervenisale tokom demonstracija.

Potvrdio je da su povrijeđene tri osobe, a da su desetine pogođene suzavcem.

Palestinski Crveni polumjesec je objavio da su na mjestu događaja u gradovima u kojima su održane demonstracije u Nablusu imali desetine intervencija jer su ljudi bili u opasnosti od gušenja nakon upotrebe suzavca.

Palestinci svakog petka održavaju demonstracije u znak protesta protiv nelegalne izgradnje jevrejskih naselja.

Prema podacima izraelske nevladine organizacije Peace Now Movement, na Zapadnoj obali, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem), postoji 145 velikih i 140 ilegalnih naselja, a tamo živi oko 666.000 jevrejskih doseljenika.

Jevrejska naselja koja je izgradio Izrael na okupiranim palestinskim teritorijama također se smatraju nelegalnim prema međunarodnom pravu.

TRT Balkan / agencije