Izraelske snage gađale bolnicu Al-Shifa, bebe izvađene iz inkubatora

Izraelske snage gađale bolnicu Al-Shifa, bebe izvađene iz inkubatora

Zbog nestanka struje život je izgubilo šest prijevremeno rođenih beba i devet ranjenih osoba.
Abu Silmiyye je rekao da se u bolnici nalaze još 33 prijevremeno rođene bebe čiji su životi ugroženi.         Foto: Reuters

Izraelske snage 39. dan zaredom izvode nemilosrdne napade na blokirani Pojas Gaze, a u napadima u utorak uvečer ponovo je gađan kompleks glavne bolnice Al-Shifa i pogođen je njegov odjel za intenzivnu njegu.

Izraelska potpuna blokada Pojasa Gaze i neprestani napadi uzrokovali su dramatičnu situaciju u kompleksu bolnice Al-Shifa u kojem je pod opsadom nekoliko hiljada pacijenata i civila koji su tamo potražili sklonište.

Napadi na solarne panele bolnice Al-Shifa, kao i na jedinicu intenzivne njege i porođajnu salu dodatno su produbili ovu tragediju, a odjel intenzivne njege za novorođenčadi je prestao da radi zbog nedostatka struje.

Prijevremeno rođene bebe na liječenju u odjeljenju neonatalne intenzivne njege izvađene su iz inkubatora i prebačene na drugo odjeljenje.

Direktor bolnice Al-Shifa Muhammed Abu Silmiyye izjavio je da je sedam pacijenata, uključujući one sa intenzivne njege, umrlo zbog nedostatka medicinskog materijala i nestanka struje.

Navodeći da je zbog nestanka struje u vitalnoj opremi život izgubilo šest prijevremeno rođenih beba i devet ranjenih osoba, Abu Silmiyye je rekao da je broj ljudi koji su izgubili život u bolnici porastao je na 20 u proteklih nekoliko dana koliko taj kompleks pod potpunom opsadom drži izraelska vojska.

Ističući da su se ti smrtni slučajevi dogodili kao posljedica toga što Izrael nije dozvolio ulazak goriva, Abu Silmiyye je rekao da se u bolnici nalaze još 33 prijevremeno rođene bebe čiji su životi ugroženi.

TRT Balkan / agencije