Reforme bi također dale vladajućoj koaliciji veća ovlaštenja u imenovanju sudija.     Foto: AP

Izraelski parlament odobrio je nacrt zakona kojim se ograničava mogućnost Vrhovnog suda da poništi zakone koje smatra neustavnim - ključni element paketa reformi pravosuđa koji je potaknuo sedmične proteste.

Tekst je usvojen nešto prije 3 sata u utorak ujutro sa 61 glasom protiv 52, iako će još uvijek morati da bude odobren u drugom i trećem čitanju prije nego što postane zakon. Prijedlog zakona bi također omogućio parlamentu, sa samo običnom većinom, da nadjača odluke Vrhovnog suda kojima se poništava zakon i uskrati sudu pravo da preispita takav potez.

Prije glasanja o tom prijedlogu zakona, političari su u prvom čitanju usvojili i poseban prijedlog kojim su znatno ograničene šanse da premijer bude opozvan.

Vlada premijera Benjamina Netanyahua, čija vladajuća koalicija uključuje ultraortodoksne i ekstremno desničarske stranke, predstavila je u januaru svoj paket reformi pravosuđa.

Davanje više moći političarima

Uslijedilo je deset uzastopnih sedmica demonstracija širom zemlje, a kritičari su rekli da je cilj paketa da se političarima da više moći na račun pravosuđa i zaštiti Netanyahua, koji se suočava s optužbama za korupciju.

Netanyahu i njegov ministar pravosuđa tvrde da su promjene neophodne za ponovno postavljanje ravnoteže između izabranih zvaničnika i Vrhovnog suda.

Reforme bi također dale vladajućoj koaliciji veća ovlaštenja u imenovanju sudija. Izraelski predsjednik Issac Herzog - koji je u svojoj uglavnom ceremonijalnoj ulozi pokušao posredovati u dijalogu - pozvao je u četvrtak koaliciju da zaustavi usvajanje zakona, nazvavši ga "prijetnjom temeljima demokratije".

U ponedjeljak su istaknuti naučnici predstavili parlamentu kompromisnu verziju reformi usmjerenih na "sprečavanje ustavnog haosa", pri čemu je predsjednik pravnog odbora tog tijela rekao da bi verzija mogla predstavljati "osnovu za pregovore" s protivnicima vladinog plana.

TRT World