Izraelska vojska upala u bolnicu Al-Amal u južnom Pojasu Gaze

Izraelska vojska upala u bolnicu Al-Amal u južnom Pojasu Gaze

Bolnica je pod opsadom deseti dan zaredom, kaže Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca.
Navodi se da uprkos opsadi izraelske vojske medicinski timovi u bolnici i dalje nastoje liječiti ranjene i pacijente.      Foto: Reuters Archive

Izraelska vojska u srijedu je upala u dvorište bolnice Al-Amal, povezane s Palestinskim društvom Crvenog polumjeseca u gradu Khan Younis u južnom Pojasu Gaze nakon 10-dnevne opsade.

"Okupacione snage trenutno vrše upad na bolnički trg Al-Amal (i nalaze se) ispred vanjske kapije recepcije i odjela hitne pomoći i žestoko pucaju", napisao je Crveni polumjesec na X-u.

Naveli su da uprkos takvoj situaciji, medicinski timovi u bolnici i dalje nastoje liječiti ranjene i pacijente.

"Danas je bolnica primila sedam tijela, među kojima je bio i uposlenik Crvenog polumjeseca. Opsada i napadi traju deseti dan zaredom", naveli su.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze 7. oktobra nakon napada Hamasa, ubivši do sada najmanje 26.900 Palestinaca i ranivši 65.949.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

TRT Balkan / agencije