Izraelska vojska ih je odvela na nepoznatu lokaciju, navodi se u saopćenju Crvenog polumjeseca.      Foto: Reuters Archive

Nakon što je upala u centar hitne pomoći palestinskog Crvenog polumjeseca u Jabaliji u Gazi, izraelska vojska je uhapsila osam njihovih uposlenika, saopćila je grupa u petak.

Izraelska vojska ih je odvela na nepoznatu lokaciju, navodi se u saopćenju Crvenog polumjeseca.

Izraelska vojska je navodno uništila i ambulantna kola Crvenog polumjeseca i dio njenog sjedišta u sjevernom gradu Jabalia, oko četiri kilometra sjeverno od grada Gaze.

Naveli su da je izraelska vojska napala i uhapsila 47 muškaraca koji su se nalazili u njihovoj zgradi, prije nego što ih je skinula do gola.

Crveni polumjesec je saopćio da je izraelska vojska naredila ljudima koji žive u blizini njegovog ambulantnog centra da odu do njega, a zatim ih uhapsila.

Naveli su da je izraelska vojska uništila i telefonsku komunikaciju u centru kako ne bi mogli primati pozive od građana.

Prema ratnim pravilima, bolnice, ambulante i zgrade humanitarnih grupa trebale bi biti zabranjene za napade, zajedno sa zdravstvenim radnicima.

Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 20.057 Palestinaca, dok ih je najmanje 53.320 povrijeđeno.

TRT Balkan / agencije