Prema podacima Ministarstva zdravlja najmanje 450 Palestinaca je od tada ubijeno, a više od 4.700 povrijeđeno u izraelskoj vatri.          Foto: AA

Izraelske snage uhapsile su još 25 Palestinaca u noćnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi se u zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja pritvorenika i Palestinskog društva zarobljenika objavljenom u četvrtak.

Hapšenja su izvršena u gradovima Ramallahu, Al-Qudsu/Jerusalemu, Tulkarmu, Jeninu i Salfitu, navodi se.

Prema palestinskim podacima uz nova hapšenja broj Palestinaca koje su izraelske snage uhapsile na okupiranoj teritoriji od 7. oktobra 2023. godine povećan je na 7.845.

Prema podacima Ministarstva zdravlja najmanje 450 Palestinaca je od tada ubijeno, a više od 4.700 povrijeđeno u izraelskoj vatri.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid u palestinskoj enklavi.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je u privremenu presudu u januaru naložio Tel Avivu da zaustavi genocidne radnje i preduzme mjere koje će garantovati pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi, gdje je ubijeno više od 32.550 ljudi.

TRT Balkan / agencije