"Izraelska vojska je uhapsila još 20 Palestinaca tokom racija širom okupirane Zapadne obale", saopštile su grupe za pitanja zatvorenika.      Foto: AA

Izraelska vojska u srijedu je uhapsila još 20 Palestinaca tokom racija širom okupirane Zapadne obale, saopštile su grupe za pitanja zatvorenika.

U zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja pritvorenika i Društva palestinskih zatvorenika navodi se da su se hapšenja dogodila u gradovima Hebron, Jenin, Betlehem i Qalqilya, tokom kojih su izraelske snage napale i prijetile zatvorenicima i članovima njihovih porodica, kao i da su vandalizovale njihove domove.

Prema palestinskim podacima uz nova hapšenja ukupan broj Palestinaca koje je izraelska vojska pritvorila na Zapadnoj obali od oktobra prošle godine iznosi 9.400, uključujući i one koji su pušteni nakon hapšenja.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Prema podacima Ministarstva zdravlja najmanje 553 Palestinca, među kojima je i 133 djece, od tada je ubijeno, a oko 5.200 ranjeno u paljbi izraelske vojske na okupiranoj teritoriji.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije