Najnovija hapšenja dogodila su se uglavnom u kampu Dheisheh u Betlehemu, dok su se ostala hapšenja dogodila u gubernacijama Jenin, Nablus, Tubas i Tulkarm.     Foto: AA

Izraelska vojska u subotu je uhapsila još 12 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali.

U zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja pritvorenika i Društva palestinskih zatvorenika navodi se da su nova hapšenja povećala su ukupan broj Palestinaca koje su izraelske snage pritvorile na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem) od 7. oktobra na 6.500.

Najnovija hapšenja dogodila su se uglavnom u kampu Dheisheh u Betlehemu, dok su se ostala hapšenja dogodila u gubernacijama Jenin, Nablus, Tubas i Tulkarm.

„Tokom izraelskih racija, vojnici su tukli, zlostavljali i ispitivali nekoliko Palestinaca, te oštetili njihove domove i drugu imovinu“, navodi se u saopštenju.

U svom godišnjem izvještaju grupe su navele da je ukupan broj palestinskih pritvorenika u izraelskim zatvorima na kraju decembra 2023. iznosio 8.800, uključujući 80 žena.

Zvanični izraelski podaci koje je u četvrtak prenio Izraelski centar za odbranu ljudskih prava „HaMoked“ otkrili su prisustvo oko 9.000 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, uključujući administrativne pritvorenike.

Do rasta tenzija širom Zapadne obale došlo je otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze 7. oktobra u kojoj je ubijeno najmanje 27.238 Palestinaca, uglavnom žena i djece, dok su 66.452 ranjena.

TRT Balkan / agencije