Neke grupe u Izraelu tvrde da vojska krije broj poginulih i povrijeđenih, te da je stvarni broj mnogo veći od onoga što se objavljuje.     Foto: Reuters

Izraelska vojska objavila je da je deset izraelskih vojnika ranjeno u protekla 24 sata, od kojih sedam u kopnenim napadima u Pojasu Gaze.

U saopštenju izraelske vojske navodi se da je od 7. oktobra ranjeno 3.730 vojnika, od kojih 1.889 u kopnenim napadima u Pojasu Gaze.

Također, u istom periodu su poginula 644 izraelska vojnika, od kojih 293 u kopnenoj ofanzivi u Gazi.

Neke grupe u Izraelu tvrde da vojska krije broj poginulih i povrijeđenih, te da je stvarni broj mnogo veći od onoga što se objavljuje.

Izraelska vojska je u jutarnjem saopćenju objavila da je devet vojnika ranjeno, od kojih dva teže, u eksploziji bombe u vojnoj bazi.

Najmanje 36.586 Palestinaca ubijeno je u nemilosrdnim izraelskim napadima na Pojas Gaze od prošlog 7. oktobra, saopštilo je u srijedu Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi. Dodaje se da su najmanje 83.074 osobe povrijeđene u napadima.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije