Izraelska vojska pustila jedan dio novinara uhapšenih u Al-Shifi

Izraelska vojska pustila jedan dio novinara uhapšenih u Al-Shifi

Izraelska vojska je objavila da će se "operacija u bolnici Shifa u Gazi nastaviti".
Televizija Al Jazeera je navela da je njenog reportera Ismaila Al-Ghoula i neke novinare Izrael pustio nakon što su bili u bolnici Shifa 12 sati.            Foto: AA

Izraelske snage su nakon 12 sati oslobodile neke novinare koje su uhapsili u bolnici Al-Shifa na sjeveru Pojasa Gaze.

Iz Kancelarije za informisanje o zatvorenicima saopćeno je da su neki novinari, uključujući dopisnika Al Jazeere Ismaila Al-Ghoula, pušteni nakon 12 sati zadržavanja u bolnici Al-Shifa.

Iako u saopštenju nisu date jasne informacije o broju puštenih novinara, izraelska vojska se još nije izjasnila o tom pitanju.

Televizija Al Jazeera je navela da je njenog reportera Ismaila Al-Ghoula i neke novinare Izrael pustio nakon što su bili u bolnici Shifa 12 sati.

"Okupacione snage su nam stavile lisice na ruke u bolnici Shifa, stavile povez preko očiju, ispitivale i uništile sadržaj", rekao je Ghoul.

Navodeći da su se morali predati tokom racije izraelskih vojnika na bolnicu Shifa, Ghoul je naveo da su izraelske snage zaplijenile telefone, kompjutere i opremu za snimanje, te da su ih dugo držale s lisicama na rukama i povezima preko očiju, bez odjeće.

Izraelska vojska je objavila da će se "operacija u bolnici Shifa u Gazi nastaviti".

"Prema obavještajnim informacijama dobijenim od Agencije za unutrašnju sigurnost Shin-Bet (Shabak) i Vojnoobavještajne jedinice (Aman), pripadnici Hamasa, uključujući terenske komandante, kriju se u bolnici i koriste ga kao operativni prostor gdje će upravljati terorističkim operacijama i sukobima", naveo je glasnogovornik vojske Daniel Hagari.

Hagari je naveo da će vojska "nastaviti rad u bolnici".

TRT Balkan / agencije