Čim je konvoj napustio kontrolni punkt i stigao u blizinu kružnog toka Kuvajt, u saopćenju se navodi: "Okupacioni vojnici su otvorili vatru na jedno od vozila hitne pomoći".      Foto: AA

Izraelska vojska otvorila je vatru na šest ambulantnih kola Palestinskog Crvenog polumjeseca, koji su bili u pratnji vozila Ujedinjenih nacija (UN).

U vozilima se nalazilo 11 pacijenata iz Gaze s kritičnim povredama, uključujući amputacije i rane na glavi, saopćio je u nedjelju Crveni polumjesec, dodajući da je jedan od povrijeđenih preminuo prije nego što im je ukazana pomoć.

"Društvo Crvenog polumjeseca Palestine koordiniralo je sa Ujedinjenim nacijama kako bi sinoć evakuisalo 11 žrtava u kritičnom stanju iz baptističke bolnice Al-Ahli u gradu Gazi u bolnicu na jugu Pojasa", saopćeno je iz Crvenog polumjeseca na X-u.

Naveli su da je konvoj od šest ambulantnih vozila Crvenog polumjeseca, u pratnji vozila UN-a, krenuo iz Khan Younisa nakon što je čekao oko četiri sata na prvo zeleno svjetlo za kretanje prema vojnom punktu koji odvaja sjever od juga u Pojasu Gaze.

"Konvoj je tada čekao puni sat da dobije drugo zeleno svjetlo za prelazak preko kontrolnog punkta", objasnio je Crveni polumjesec, napominjući da je "tada bio podvrgnut detaljnoj inspekciji koja je trajala oko dva sata, tokom koje su privedena dva pomoćnika hitne".

Čim je konvoj napustio kontrolni punkt i stigao u blizinu kružnog toka Kuvajt, u saopćenju se navodi: "Okupacioni vojnici su otvorili vatru na jedno od vozila hitne pomoći".

Jedno od bočnih stakla je pogođeno, a metak je oštetio vozilo hitne pomoći, saopćio je Crveni polumjesec.

Crveni polumjesec je saopćio da je izraelska vojska ponovila svoje detaljne inspekcijske procedure, ometajući prolazak konvoja, a "ispitivanje na kontrolnom punktu više od dva sata dovelo je do smrti jednog od ranjenika".

"Nakon zadržavanja koje je trajalo više od četiri sata tokom kojeg je bio izložen premlaćivanju, zlostavljanju i ucjeni tokom ispitivanja, bolničar Rami Al-Qatawi je pušten na slobodu", navodi se u saopćenju.

Stigao je na drugu stranu kontrolnog punkta u teškom stanju nakon što je bio primoran da hoda više od dva kilometra lošim putem po hladnom vremenu dok je bio "gol i s lisicama na rukama", objavio je Crveni polumjesec.

Više od 17.700 Palestinaca je ubijeno, a više od 46.480 ranjeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa.

Izrael je nastavio svoju vojnu ofanzivu na Pojas Gaze 1. decembra nakon završetka jednosedmične humanitarne pauze.

TRT Balkan / agencije