Izraelska vojska priznala da je uništila rezervoar za vodu u Rafahu

Izraelska vojska priznala da je uništila rezervoar za vodu u Rafahu

Lokalni mediji javljaju da je izraelska vojska pokrenula i istragu o ovom incidentu.
U izvještaju lista "Haaretz" je također istaknuto da se uništeni rezervoar za vodu nalazi u naselju koje je izraelska vojska proglasila "sigurnom zonom".        Foto: Reuters

Izraelska vojska priznala je da su njeni vojnici eksplozivom minirali i uništili rezervoar vode u Rafahu na jugu Pojasa Gaze i da je pokrenuta istraga o tom slučaju.

"Izraelska vojska pokrenula je istragu o vojnicima koji su služili na jugu Pojasa Gaze i koji su prekršili međunarodno pravo i digli u zrak rezervoar za vodu u gradu Rafah", navodi se u saopćenju koje prenosi list "Haaretz".

Izraelski vojnici nisu dobili odobrenje svojih pretpostavljenih za prošlosedmičnu akciju dizanja u zrak gradskog rezervoara za vodu.

Izraelski mediji javljaju da je jedan od izraelskih vojnika podijelio snimak incidenta na društvenim mrežama uz komentar da se radi o uništavanju rezervoara za vodu okruga Tel Sultan.

U izvještaju lista "Haaretz" je također istaknuto da se uništeni rezervoar za vodu nalazi u naselju koje je izraelska vojska proglasila "sigurnom zonom".

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine ubijeno je najmanje 39.363 Palestinaca, uključujući najmanje 16.172 djece i 10.798 žena, a 90.923 osobe su povrijeđene.

TRT Balkan / agencije