Tokom akcija privođenja, izraelske snage su tukle i zlostavljale Palestince i oštetile njihove domove i imovinu, navodi se u saopštenju.           Foto: AA

Izraelska vojska je u utorak privela najmanje 15 Palestinaca širom okupirane Zapadne obale, uključujući bivše zatvorenike.

U zajedničkom saopštenju Uprave za pitanja zatvorenika i bivših zatvorenika i Palestinskog društva zatvorenika navodi se da je novim privođenjima ukupan broj Palestinaca koje su izraelske snage pritvorile od 7. oktobra 2023. dostigao 7.270.

Privođenja su uglavnom zabilježena u gradovima Jenin, Nablus, Tubas, Jericho i Ramallah.

U saopštenju se navodi da je privedena i djevojka koja se vraćala iz Jordana, kao i nekoliko bivših zatvorenika iz izraelskih zatvora i palestinskih radnika koji su uhapšeni u Nablusu.

Tokom akcija privođenja, izraelske snage su tukle i zlostavljale Palestince i oštetile njihove domove i imovinu, navodi se u saopštenju.

Prema podacima palestinskih grupa za ljudska prava, ukupan broj palestinskih pritvorenika u izraelskim zatvorima premašuje 9.000, uključujući 3.484 zadržanih u administrativnom pritvoru bez suđenja ili optužbe, zajedno sa 200 djece i 70 žena.

Tenzije su porasle širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 406 Palestinaca sa Zapadne obale ubile su izraelske snage i naseljenici od 7. oktobra, pored više od 4.600 ranjenih.

TRT Balkan / agencije