Izraelski tenkovi također nastavljaju da granatiraju područja zapadno od Rafaha sa sjevernih položaja.     Foto: AA

Izraelska vojska je u petak preuzela potpunu kontrolu nad Filadelfijskim koridorom, koji odvaja Pojas Gaze od Egipta, čime je potpuno izolovala palestinsku enklavu.

Izraelske snage napredovale su dalje prema zapadu do Sredozemnog mora u Rafahu na jugu Pojasa Gaze, preuzimajući kontrolu nad cijelim Filadelfijskim koridorom, demilitariziranoj tampon zoni od 14 kilometara koja se proteže duž granice Gaze i Egipta, rekli su očevici za Anadolu.

Kako su kazali očevici, izraelska vojna vozila sada su stacionirana u ulici Al-Rashid, koja prolazi duž zapadnog ruba Rafaha.

Izraelski snajperisti zauzeli su također višespratnice i naloženo im je da pucaju na svakoga ko se kreće na tom području.

Izraelska vojska je bombardovala nekoliko domova u oblasti Azbe zapadno od Al-Qarya, kao i u naselju Suwaydiya, što je rezultiralo brojnim palestinskim žrtvama, rekli su očevici.

Do većine ranjenih ne može se doći kolima hitne pomoći jer izraelske snage gađaju svakoga u tom području.

Izraelski tenkovi također nastavljaju da granatiraju područja zapadno od Rafaha sa sjevernih položaja.

Najmanje 36.731 Palestinac ubijen je u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od prošlog oktobra, saopštilo je u petak Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi. U saopštenju ministarstva dodaje se da je 83.530 ljudi povrijeđeno u napadima.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Osam mjeseci nakon početka izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su pretvoreni u ruševine, dok se nastavlja blokada ulaska hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.

TRT Balkan / agencije