Na tom području oglasile su se sirene.            Foto: AP

Izraelska vojska objavila je kasno u četvrtak da je najmanje 30 raketa palo u Gornju Galileju na sjeveru Izraela, za koje tvrde da su lansirane iz južnog Libana.

Na tom području oglasile su se sirene.

Radio izraelske vojske javio je da je oko 30 raketa palo na otvoreno područje na planini Hermon, u Gornjoj Galileji.

Nije bilo povrijeđenih osoba.

U četvrtak je pojačan intenzitet prekograničnog granatiranja između izraelske vojske i libanske stranke Hezbollah duž granica i obližnjih područja između dvije strane.

Istog dana, izraelska vojska je najavila gađanje niza ciljeva povezanih s Hezbollahom u južnom Libanu, kao i napad izraelske bespilotne letjelice na automobil u gradu Nabatieh na jugu zemlje.

Napetost je eskalirala duž granice između Libana i Izraela usred povremene razmjene vatre između izraelskih snaga i Hezbollaha od početka oktobra.

Napetost na granici dolazi usred izraelske vojne ofanzive na Pojas Gaze od 7. oktobra u kojoj je od tada ubijeno najmanje 27.947 ljudi, a ranjeno 67.459. ​​​​​​​Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, ICJ je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije