Izraelska vojska oduzela 2,7 miliona dolara "Hamasovog novca" na Zap. obali

Izraelska vojska oduzela 2,7 miliona dolara "Hamasovog novca" na Zap. obali

Zaplijenjen je novac, sefovi i dokumenti, navodno povezani s palestinskom grupom Hamas.
Policija, vojska i Shin Bet saopštili su da su u srijedu naveče "sproveli opsežnu operaciju širom Zapadne obale kako bi zaplijenili sredstva koja pripadaju Hamasu".             Foto: AA

Izraelske snage izvršile su racije u pet mjenjačnica na okupiranoj Zapadnoj obali, pri čemu su zaplijenile deset miliona šekela (2,7 miliona dolara) i uhapsile 21 Palestinca.

Policija, vojska i Shin Bet saopštili su da su u srijedu naveče "sproveli opsežnu operaciju širom Zapadne obale kako bi zaplijenili sredstva koja pripadaju Hamasu".

U saopštenju se dodaje da su uhapšeni iz Ramale, Jenina, Hebrona, Tulkarma, Atila i Al-Bireha.

"Pronađene su i zaplijenjene značajne količine novca, sefovi, dokumenti, sistemi za registraciju i telefoni", navodi se u saopštenju.

Izraelski Kanal 12 objavio je da je ministar odbrane Yoav Galant sinoć odlučio da pet kompanija za razmjenu na Zapadnoj obali proglasi "terorističkim organizacijama" zbog njihove aktivnosti u transferu sredstava palestinskim grupama Hamas i Islamski džihad u Gazi i na Zapadnoj obali.

Prethodno je palestinska zvanična novinska agencija Wafa objavila da je jedan Palestinac ubijen, a 13 ih je povrijeđeno u pucnjavi izraelske vojske tokom racija na okupiranoj Zapadnoj obali.

Očevici su za Anadoliju ispričali da je izraelska vojska izvršila racije u nekoliko naselja u gradu Ramallah i upala u mjenjačnice, što je rezultiralo oružanim sukobima između vojnika i desetina Palestinaca.

Dodaju da je vojska koristila bojevu municiju i suzavac.

Tenzije su porasle širom Zapadne obale od kada su 7. oktobra u Gazi izbile borbe između palestinskih grupa i Izraela.

Prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi, izraelske snage su od 7. oktobra ubile 311 Palestinaca na Zapadnoj obali, a više od 3.300 je ranjeno.

TRT Balkan / agencije