Izraelska vojska je u petak izdala nove naredbe za evakuaciju stanovnika u nekoliko oblasti centralnog i južnog Pojasa Gaze, koje su ranije bile označene kao "humanitarne sigurne zone".     Foto: Reuters

Izraelska vojska izdala je u subotu nova naređenja za evakuaciju stanovnika u nekoliko područja centralnog dijela Pojasa Gaze.

Portparol izraelske vojske Avichay Adraee najavio je da su stanovnici blokova 2232-2240 u oblasti Maghazi i četvrti Salah El-Din, El-Farouk i El-Amal u centralnom Pojasu Gaze obavezni da se evakuišu.

Vojska tvrdi da su ova područja "opasna borbena područja" zbog navodnih "operacija Hamasa".

Izraelska vojska je u petak izdala nove naredbe za evakuaciju stanovnika u nekoliko oblasti centralnog i južnog Pojasa Gaze, koje su ranije bile označene kao "humanitarne sigurne zone".

Ranije su neka od ovih područja, kao što je Al-Mawasi, bila označena kao "humanitarne sigurne zone" za raseljene Palestince usred izraelske ofanzive na Gazu.

Prema podacima međunarodne humanitarne organizacije Oxfam, više od 1,7 miliona raseljenih Palestinaca trenutno živi u oblasti Al-Mawasi i okolini, što čini manje od jedne petine teritorije Pojasa Gaze.

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) u utorak je objavila da je otprilike 84 posto teritorije Pojasa Gaze pod naredbom za evakuaciju od 7. oktobra.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 40.000 Palestinaca, većinom žena i djece, a više od 92.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.

TRT Balkan / agencije