Za sada nema izvještaja o žrtvama.     Foto: AA

Vojska za genocid optuženog Izraela saopštila je u četvrtak da je izvela vazdušne napade na lokacije Hezbollaha u južnom Libanu.

U vojnom saopštenju navodi se da su borbeni avioni pogodili infrastrukturu Hezbollaha u pograničnim gradovima Kafr Kila i Khaim i vojnu zgradu u Maroun al-Rasu. Artiljerijsko granatiranje je prijavljeno u blizini grada Jebbayn.

Vojska je saopštila da je odgovorila na izvor vatre iz južnog Libana nakon što su projektili ispaljeni na sjeverni Izrael.

Za sada nema izvještaja o žrtvama.

Hezbollah je objavio da su njegovi borci napali nekoliko izraelskih položaja u blizini granice sa južnim Libanom.

Tenzije su porasle duž granice Libana i Izraela, koji je optužen za genocid u Pojasu Gaze, uz povremenu razmjenu vatre između izraelskih snaga i Hezbollaha, u najsmrtonosnijim sukobima od kada su dvije strane vodile rat 2006. godine.

Do rasta tenzija došlo je nakon početka vojne ofanzive Izraela na Pojas Gaze u kojoj su od 7. oktobra ubijena 29.410 Palestinca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije