"Vojska je uništila imanja i kuće tokom racije na Qabatiyu, uz pucnjavu i eksplozije u raznim dijelovima grada“, rekli su svjedoci.       Foto: AA

Izraelska vojska izvršila je u ponedjeljak racije na gradove i mjesta širom okupirane Zapadne obale, hapseći Palestince i uništavajući imovinu.

Očevici su ispričali za Anadolu da je vojska upala u gradove Qabatiya, Yabad, Marka i Bir al-Basha u Jeninu, što je dovelo do oružanih sukoba s Palestincima.

"Vojska je uništila imanja i kuće tokom racije na Qabatiyu, uz pucnjavu i eksplozije u raznim dijelovima grada“, rekli su svjedoci.

Istakli da je vojska digla u vazduh jedno vozilo i uhapsila nekoliko Palestinaca iz gradova prije povlačenja.

Prema riječima očevidaca u Nablusu je izraelska vojska izvršila racije u nekoliko gradova, uključujući Jammain, gdje su pretražili kuće i trgovine, uhapsili trojicu Palestinaca i ispitali ih na licu mjesta prije nego što su ih pustili.

Vojska je takođe izvršila racije u gradovima u provincijama Qalqilya, Betlehem, Hebron i Ramallah, prije povlačenja.

Za sada nije izdato zvanično saopštenje o broju uhapšenih.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 574 Palestinca su od tada ubijena, među kojima 136 djece, a skoro 5.350 je ranjeno u izraelskoj vatri na okupiranoj teritoriji, podaci su palestinskog Ministarstva zdravlja.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze.

TRT Balkan / agencije