U prvim satima dana izraelska vojska izvršila je raciju u mnogim gradovima okupirane Zapadne obale i privela brojne Palestince. / Photo: Reuters

Izraelska vojska izvela je napad na grad Dženin na sjeveru okupirane Zapadne obale i opkolila izbjeglički kamp u tom gradu.

Prema informacijama očevidaca, izraelska vojska upala je u grad Dženin i pretražila domove i radna mjesta Palestinaca.

Izbio je i sukob između izraelskih vojnika koji su priveli najmanje jednog Palestinca u Dženinu i lokalnog stanovništva. Izraelski vojnici upotrijebili su bojeve metke protiv Palestinaca koji su se protivili raciji i pritvaranju te bacali kamenje.

Zdravstveni izvori su naveli da je najmanje jedan Palestinac povrijeđen i prebačen u bolnicu.

Buldožeri izraelske vojske oštetili su ulice oko izbjegličkog kampa Dženin. Izraelska vojska poslala je pojačanje oko kampa i drži ga pod opsadom.

U prvim satima dana izraelska vojska izvršila je raciju u mnogim gradovima okupirane Zapadne obale i privela brojne Palestince.

Od 7. oktobra 2023., kada je Izrael započeo napad na Pojas Gaze, došlo je do porasta privođenja, racija i napada na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem).

Palestinsko Ministarstvo zdravstva objavilo je da su 543 Palestinca ubijena u napadima izraelskih vojnika i ilegalnih doseljenika na Zapadnoj obali i u Istočnom Al-Qudsu od 7. oktobra prošle godine.

TRT Balkan / agencije