Portparol Daniel Hagari je rekao da su snage ušle u sjevernu Gazu i proširile vojne operacije s pješadijom i oklopnim korpusom.     Foto: AA

Izraelska vojska tvrdi da je u petak navečer ušla u sjeverni Pojas Gaze, gdje je nastavila s bombardovanjem koje traje već tri sedmice.

Portparol Daniel Hagari je rekao da su snage ušle u sjevernu Gazu i proširile vojne operacije s pješadijom i oklopnim korpusom.

Istakao je da je izraelska vojska "eliminisala Rataba Abu Tshaibana, komandanta pomorskih snaga u brigadi Gaze".

Dodao je da su izraelske pomorske snage napale i ciljeve Hamasa, uključujući osmatračnice, mjesta za lansiranje protutenkova i vojni objekat, te pružili pomoć kopnenim snagama.

"Povratak talaca je među našim prioritetima tokom operacije", rekao je Hagari.

Izraelska vojska je u petak proširila zračne i kopnene operacije nakon što je prekinula internet i komunikacije. Međunarodne agencije za pomoć saopćile su da su izgubile kontakt sa svojim osobljem i kolegama u Gazi.

Zbog intenzivnih napada Izraela u blokiranom Pojasu Gaze, fiksne, mobilne i internetske komunikacijske usluge u regiji su potpuno prekinute.

Izraelska vojska objavila je da je povećala zračne napade i da će proširiti kopnene operacije.

Na meti izraelske vojske našla se i bolnica Al-Shifa, najveća zdravstvena ustanova u Gazi sa hiljadama povrijeđenih i civila.

Najmanje 7.326 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra. Oko 70 posto su palestinske žene i djeca, prema službenim podacima.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je sinoć rezoluciju kojom se poziva na hitni humanitarni prekid vatre.

TRT Balkan / agencije